Nova ulaganja

Održivi gospodarski razvoj i povećanje zaposlenosti cilj prekogranične suradnje

15.09.2018.
u 08:35

Jedan od uspješnih projekata prekogranične suradnje općine Orašje u Posavskoj županiji te Lipika i Garešnice u susjednoj Republici Hrvatskoj ima za prioritetni cilj povećanje investiranja u tu orašku općinu i ta dva grada.

Povećanje konkurentnosti

Projekt pod imenom “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica - Invest in LOG” provodi se u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020. Projektom se želi doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i povećanju zaposlenosti kroz stvaranje učinkovitog poduzetničkog ekosustava u prekograničnom partnerskom području (Orašje, Garešnica, Lipik).

- Naglašavamo i specifične ciljeve također važne za Općinu Orašje kao nositelja toga projekta.

To je, prije svega, unapređenje strukture i kvalitete poslovnih usluga u poduzetničkim potpornim institucijama prekograničnoga partnerskog područja i povećanje konkurentnosti i rasta MSP-a u prekograničnom partnerskom području.

Ukupna vrijednost projekta je 731.906,95 eura, od čega Europska unija financira 85 posto vrijednosti projekta (622.120,89 eura), a Općina Orašje, kao njegov nositelj, i partneri Grad Lipik te Poduzetnički centar Garešnica, sufinanciraju ga u iznosu od 15% (109.786,06 eura) - objašnjava načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.

U zajedničkom projektu tri grada pri kraju su i poslovi vezani uz izradu zajedničkog prekograničnoga virtualnog inkubatora prekograničnoga partnerskog područja koji će omogućiti razvoj MSP-a u partnerskom području kroz njihovo povezivanje i uspostavu poslovnih kontakata s drugim poduzetnicima i poduzetničkih potpornih institucija iz ovog područja.

U Orašju je, u prostorijama Centra za poduzetništvo općine Orašje, održan osmi sastanak Zajedničkog upravljačkog tima za provedbu projekta “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica - Invest in LOG”. Aktivnosti projekta, podjela zaduženja i obveza te dinamika neke su od tema dogovora.

Međunarodno tržište

Doznajemo također kako će se u ovome mjesecu održati i sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora projekta. U pripremi su i javni pozivi za edukaciju malih i srednjih poduzetnika te obrtnika nakon kojih će, za minimalno četrdeset prijavljenih kandidata u Orašju, Lipiku i Garešnici, biti održani ciklusi edukativnih radionica tijekom listopada i studenoga. Očekivanja su da će poduzetnike zanimati teme pristupa međunarodnim tržištima, marketinga u malom i srednjem poduzetništvu, međunarodni standardi, cost-benefit analiza i europski programi i fondovi.

Inače, područje Posavske županije sve je privlačnije investitorima. U prilog tome ide i poduzetnička zona Dusine, koja je među najboljim poslovnim zonama BiH, kako je ocijenila stručna javnost. Sada već postoje 22 poslovna subjekta s više od 250 zaposlenih. Vodeći su poduzetnici iz Europske unije.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?