Uprava Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru donijela odluku

Cijena smještaja ostaje 165 KM, a studenti koji nisu smješteni u Centru obrok plaćaju samo 3,50 KM

08.05.2024.
u 14:36

Upravno vijeće Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru usvojilo je na zahtjev ravnateljice Anite Glibić odluku da će i u idućoj akademskoj godini cijena smještaja u toj instituciji ostati ista. To znači da će studenti i dalje plaćati 165 KM mjesečni smještaj u koji je uključena i prehrana. - Studentski centar Sveučilišta u Mostaru ima 179 smještajnih soba u kojima boravi 480 studenata i svi su kapaciteti popunjeni. Svi oni koji i u idućoj akademskoj godini dobiju smještaj i dalje će našu uslugu plaćati 165 KM mjesečno. Naše su sobe klimatizirane, imaju hladnjake, gotovo se svake godine renoviraju, a ako tome još dodamo tri obroka dnevno i sve ostale aktivnosti koje Studentski centar organizira, onda sa sigurnošću možemo reći kako studenti za taj novac nigdje drugdje ne mogu dobiti takav smještaj - govori nam na početku razgovora ravnateljica Anita Glibić.

Cijeli meni za 3,50 KM

Na naše pitanje kako je moguće da je cijela priča financijski održiva, naša sugovornica ističe kako na spomenutih 165 KM treba dodati i subvencije koje županije plaćaju za smještaj svojih studenata. - Subvencije županija po studentu iznose od 230 do 250 KM, ovisno o tome o kojoj je županiji riječ. Kada sve zbrojimo, ukupna cijena smještaja studenta u našem Centru iznosi oko 415 KM. I to je na granici isplativosti jer smo svjedoci konstantnog rasta cijena na svim poljima. Zahvaljujući velikim naporima Uprave Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru posljednjih godinu dana, potpori koju imamo u županijama i lokalnim zajednicama, uspijevamo i dalje amortizirati sve financijske udare i spriječiti da rast troškova na kraju snose studenti - objašnjava nam Glibić. Dodaje kako priča o Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru nije samo priča o smještaju studenata nego i vanjskoj prehrani koju koristi gotovo 700 studenata Sveučilišta. - Mi smo jedina institucija u kojoj možete dobiti cijeli meni po cijeni od 3,50 KM. Sada se nameće pitanje kako i to uspijevamo? Tu veliku zahvalnost dugujemo općinama i gradovima koji kroz donacije ili grantove financijski podržavaju naš rad, odnosno plaćaju vanjsku prehranu studenata koji dolaze iz njihovih lokalnih zajednica. Na drugi način ne bismo uspjeli financijski izdržati ovu priču te je nakon svega navedenog jasno kako visok studentski standard možemo održati samo ako svi zajedno uložimo velike napore za taj cilj. Za sada to uspijevamo i sigurna sam kako će tako biti i u budućnosti - govori ravnateljica Glibić. Uskoro će Studentski centar Sveučilišta u Mostaru biti jedina institucija tog tipa koja će za grijanje koristiti dizalicu topline. Trenutačno je u tijeku izrada projekta fotonaponske elektrane koja bi nakon planirane rekonstrukcije kotlovnice trebala osigurati električnu energiju za dizalicu topline i zagrijavanje cijelog Studentskog centra. - Ako smo osjetili udar kada nam je prošle godine povećana cijena vode, onda samo možete zamisliti što bi ovoj instituciji značilo povećanje cijene električne energije. Zahvalni smo što do toga još nije došlo te, kako bismo spriječili taj udar u budućnosti, odlučili smo se na provođenje spomenutog projekta. On bi dugoročno trebao riješiti pitanje grijanja u našoj instituciji i zaštititi nas od novih udara povećanja cijena električne energije. O ekološkoj dimenziji toga projekta nećemo ni govoriti. Vjerujem da će naš grad to uskoro osjetiti jer više nećemo koristiti velike količine drugih energenata kako bismo osigurali grijanje našim studentima - ističe naša sugovornica.

Regionalni lider

Ako uzmemo u obzir sve navedeno, ali i informacije kako je prije nekoliko dana kupljeno 100 novih madraca za studentske sobe te kako se planiraju novi rekonstrukcijski pothvati, uključujući i studentsku menzu, onda nije iznenađenje što je na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji studentskih centara regije Studentski centar Sveučilišta u Mostaru prezentiran kao primjer izvrsnosti. Nedavno su u paviljonu 2 postavljene i 4 čajne kuhinje, modularni namještaj, 4 dnevna boravka, a u cijelom Studentskom centru postavljen je i multimedijalni sadržaj preko kojega studenti dobivaju sve potrebne informacije, od toga što je taj dan na jelovniku pa do svih aktivnosti i događaja u ovoj instituciji.

- Naša je trajna misija raditi na jačanju studentskog standarda i sve ono što se događa u našoj instituciji jasno govori koliko truda ulažemo u taj proces. Kroz projekte razvijamo suradnju s drugim studentskim centrima u okruženju, kao što je, primjerice, osječki i već smo počeli raditi na zajedničkim projektima. Mogu samo reći kako ćemo nastaviti kročiti putem kojim sada idemo i da ćemo i dalje biti perjanica našega Sveučilišta, Mostara i Hercegovine. Jedan odličan tim ljudi u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru i njihova posvećenost svim našim projektima jamstvo su našega uspjeha - zaključila je ravnateljica Glibić. Podatak kako će i Senat Sveučilišta u Mostaru sutra, 9. svibnja, održati sjednicu u Studentskom centru još je jedan znak potpore radu ove institucije. Rektor Zoran Tomić i njegovi suradnici će i time poslati jasnu poruku zajedništva svih institucija koje čine Sveučilište u Mostaru. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije