​Održano najveće godišnje vjersko okupljanje bačkih Hrvata

27.08.2017.
u 13:36

Proslava svetkovine Marije Majke Božje na svetištu "Bunarić" pokraj Subotice, kojom se obilježava i kraj ovogodišnjih žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, u nedjelju je okupila više tisuća pripadnika ove zajednice.

Tradicijsko vjersko i pučko slavlje pokraj izvorišta, kako se vjeruje ljekovite vode, ove godine je predvodio vojni ordinarij RH Jure Bogdan.

"Svetište Bunarić poznato je sastajalište hrvatskoga katoličkog naroda u ovim krajevima. Naša katolička crkva pridonosila je i pridonosit će očuvanju njihova nacionalnoga identiteta, i u tome treba ustrajati, i ići naprijed u suživotu s drugim narodima. Ovdje je vidim katolička vjera još živa jer se moli", izjavio u povodu posjeta svetištu biskup Bogdan. 

U propovijedi koju je posvetio obitelji, rekao je da se "tim imenom ne mogu nazivati bilo koji oblici suživota, odraslih ili maloljetnih osoba“, već da je to 2zajednica osoba, bračnih drugova - muža i žene, roditelja i djece".

"Ona je dakle utemeljena na braku, jednoga muškarca i jedne žene. Sasvim je normalno da ovakva definicija braka uđe i u ustave država", naveo je među ostalim u propovijedi hrvatski vojni ordinarij. 

Ovaj skup, poznatiji kao "Bunarićko proštenje" među najvećim je godišnjim okupljanjima katolika Hrvata u Srbiji, a održava se svake posljednje nedjelje u kolovozu.

Slavlju su prisustvovali čelnici hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini.

Obnovljeno marijansko svetište "Bunarić", koje svake godine koncem kolovoza hodočasti nekoliko tisuća katoličkih vjernika otvorio je i blagoslovio 2003. nadbiskup Josip Bozanić.

Skup na Bunariću posljednja je manifestacija žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, poznatije kao „Dužijanca“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?