radionica

Održane radionice za studente sudionike civilne NATO vježbe 'BiH 2017'

26.09.2017.
u 17:58

U okviru vježbe upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ''Bosna i Hercegovina 2017'' danas su vršene posljednje pripreme na lokacijama gdje će se idućih dana izvoditi terenske vježbe.

Pored timova za spašavanje iz 34 zemlje, na vježbi sudjeluje i 20 studenata žurnalistike i sigurnosti, sa pet javnih univerziteta u BiH, i to iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle i Mostara.

Tijekom trajanja vježbe za studente će biti upriličene radionice i praktične vježbe, kroz koje će im biti predstavljeni ciljevi vježbe i civilna uloga NATO-a u pomoći u slučajevima prirodnih nesreća i katastrofa.  Takođe će biti upoznati s taktikama postupanja različitih timova, u slučajevima kriznih situacija, ulogom medija u kriznim situacijama i povezanosti i očekivanoj podršci.

Studenti su tijekom trajanja vježbe uključeni u rad timova za komunikacije, gdje će s glasnogovornicima nadležnih istitucija kroz praktične vježbe  imati priliku da se upoznaju sa radom u slučaju prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Sudjelovanje u planiram vježbama će zasigurno pomoći studentima u usvajanju novih znanja i vještina, posebno u postojanju u kriznim situacijama, kakve su Bosnu i Hercegovinu zadesile 2014. godine.

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ''Bosna i Hercegovina 2017'' ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode. Realizacija scenarija za ovogodišnju vježbu će omogućiti sticanje prakse u međunarodnoj suradnji, te ojačati mogućnosti timova iz različitih zemalja da efikasno rade zajedno što uključuje i aktivnosti spašavanja iz vode, potrage u urbanim područjima, medicinske timove, timove za spašavanje i zaštitu od kemijskog, biološkog, radioaktivnog i nuklearnog oružja, kao i timove za dekontaminaciju, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije