97. sjednica

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

asd
06.04.2017.
u 16:04

Vijeće ministara BiH danas je 97. sjednici utvrdilo Prijedlog sporazuma o suradnji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Europskoj uniji, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova.

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Makedonija intenziviraju politički dijalog i suradnju u procesu integracije u Europsku uniju u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP).

Tim sporazumom želi se unaprijediti i ekonomska suradnja, osobito u oblastima industrije, poljoprivrede, energetike, putnih komunikacija, zaštite okoliša, informacijskog društva te turizma i trgovine.

IZ SR NJEMAČKE VRAĆENO 707 DRŽAVLJANA BiH
Radi efikasne realizacije procesa povratka državljana BiH produžena je upotreba Europskog hitnog putnog lista za povratak (Laissez Passer), koji izdaju mjerodavna tijela SR Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu do 31. 12. 2017. godine.

Vijeće ministara BiH donijelo je taj zaključak nakon što je upoznato s Informacijom Ministarstva sigurnosti u kojoj se navodi da je u prethodnom razdoblju vraćeno svega 707 državljana BiH od 3.903 koji su se, prema navodima mjerodavnih tijela SR Njemačke, nalazili u SR Njemačkoj u kategoriji ekonomskih migranata.        

Ministarstvo sigurnosti BiH će pratiti ovaj proces i po potrebi informirati Vijeće ministara BiH

U PROŠLOJ GODINI IDENTIFICIRANO 48 POTENCIJALNIH ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA U BiH
Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini, s Izvještajem o provedbi Akcijskog plana za borbu protiv trgovine ljudima u BiH za 2016. godinu, koji će biti dostavljen svim institucijama zaduženim za ovu oblast, uključujući i nevladin sektor.

U Izvještaju se navodi da je u prošloj godini identificirano 48 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, među kojima je njih sedmero bilo seksualno iskorištavano, 12-ero je radno iskorištavano, 22-oje je iskorištavano radi prosjačenja, a registrirana je i jedna prodaja radi prisilnog sklapanja braka, jedno radno iskorištavanje u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem, pet iskorištavanja u prosjačenju u kombinaciji sa seksualnim iskorištavanjem.

Među potencijalnim žrtvama trgovine je 38 bilo punoljetno, a 10 je maloljetnika. Istovremeno je bilo 30 žena i 18 muškaraca. Iz Bosne i Hercegovine su bile 43 žrtve trgovine,  a pet su strani državljani.

Prema podacima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, za krivična djela trgovine ljudima i kaznena djela koja se vežu za trgovinu ljudima u 2016. godini tužiteljstva su zaprimila 27 prijava/izvještaja protiv 48 osoba, a naređeno je sedam istraga protiv 33 osobe.

VMBiH O PRIMJENI PRAVILNIKA O UVJETIMA ZA IZDAVANJE LICENCI
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa u vezi s primjenom Pravilnika o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacijskih kartica vozača. Rok utvrđen Pravilnikom o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacijskih kartica vozača mijenja se i odgađa do isteka 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, o čemu će Ministarstvo komunikacija i prometa informirati nadležne kontrolne organe. Do tada je obavljanje međunarodnog prijevoza putnika i roba dozvoljeno i prijevoznicima koji posjeduju licence nadležnih organa entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa do isteka ovog roka zaduženo je da donese i objavi u „Službenom glasniku BiH“ novi pravilnik o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacijskih kartica vozača te da uspostavi sistem provjere stručne osposobljenosti osobe odgovorne za prijevoz i vozača u skladu s ovim pravilnikom.

Vijeće ministara BiH ove zaključke donijelo je zbog činjenice da u konačnici još nije usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom  prijevozu kojim se, između ostalog, uređuju i pitanja licenciranja prijevoznika.

USKLAĐIVANJE RADNOG ZAKONODAVSTVA S EUROPSKOM SOCIJALNOM POVELJOM
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o otkazivanju Konvencije o podzemnom radu za žene, broj 45 iz 1935. godine, Međunarodne organizacije rada u cilju usklađivanja ove oblasti s Europskom socijalnom poveljom.

Bosna i Hercegovina  je nakon ratificiranja Europske socijalne povelje dužna svoje radno zakonodavstvo uskladiti s Europskom socijalnom poveljom u dijelu koji se odnosi na rad, zapošljavanje i jednake mogućnosti u skladu za zaključkom Europskog komiteta za socijalna prava. Zbog toga je potrebno ukinuti odredbe koje se odnose na zabranu rada ženama u rudnicima.

Ministarstvo civilnih poslova će Prijedlog odluke uskladiti s mišljenjima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ureda za zakonodavstvo i dostaviti ga Predsjedništvu BiH u proceduru usvajanja. 

NOVI PROPISI MIJENJAJU STARE
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o stavljanju van snage Odluke o osnovama upotrebe elektronskog potpisa i pružanja usluga ovjeravanja iz 2009. godine jer su u međuvremenu donoseni novi propisi, koji su usklađeni s dostignutim napretkom u ovoj oblasti.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je početkom 2017. godine donijelo tri pravilnika u ovoj oblasti, i to o bližim uvjetima za izdavanje kvalificiranih potvrda; o evidenciji ovjeritelja, kao i o mjerama i postupcima upotrebe i zaštite elektronskog potpisa, sredstava za formiranje elektronskog potpisa i sistema certificiranja, čime prestaje potreba za važenjem odluke iz 2009. godine, priopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?