Rafineriji nafte Brod

Održan sastanak za cilj da se zajednički analiziraju dostignuća u procesu modernizacije Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča

sastanak
17.02.2016.
u 17:59

Danas je u Rafineriji nafte Brod održan radni sastanak predstavnika Nestro grupacije sa Petrom Đokićem, ministrom industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske. 
Sastanak je imao za cilj da se zajednički analiziraju dostignuća u procesu modernizacije Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, razmotre planovi gasifikacije rafinerija, i napravi osvrt na ostvarene rezultate sa aspekta ekologije i zaštite životne sredine. 
U sklopu sveobuhvatne modernizacije Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča realizirani su projekti u vrijednosti većoj od 260 milijuna eura. 
"U prošloj godini u Rafineriji nafte Brod, realizirani su investicijski projekti u vrijednosti od 4,5 milijuna  eura, od kojih se najznačajniji odnosio na modernizaciju kontrolnog sistema sekcije 31, U tijeku je implementacija investicionih projekata u vrijednosti većoj od 10 milijuna eura. Navedeni projekti će znatno unaprijediti poslovanje rafinerije" , istakao je generalni direktor Rafinerije nafte Brod, Andrey Getinger. 
"Sredinom 2015. godine službeno je pušten u rad novi blending centar, vrijednosti veće od 13 milijuna eura, čime smo postigli ekonomičniju i energetski efikasniju proizvodnju ali i visok stepen ekološke zaštite. Sudionicima sastanka prezentirane su planirane investicije u Rafineriji ulja Modriča koje se odnose na modernizaciju sistema deparafinacije u iznosu od 4,8 milijuna eura kao i zamjena linije pakovanja gotovih proizvoda u vrijednosti od 5,8 milijuna eura", rekao je Evgeny Kočnjev generalni direktor Rafinerije ulja Modriča. Modernizacija proizvodnih pogona, dodao je Kočnjev, dio je dugoročne strategije unaprjeđenja poslovanja Rafinerije ulja Modriča. 
Andrey Ozerov, direktor OPTIMA Grupe, naveo je kako se obaveze prema proračunu Republike Srpske redovno izvršavaju u skladu sa reprogramom duga i to dinamikom bržom od predviđene, te naglasio da su obaveze izmirene zaključno sa travnjom 2016. godine, čime ukupna suma uplata iznosi više od 24 milijuna eura. Sudionici sastanka su se usuglasili kako će uložiti dodatne napore u cilju rješavanja dinamike otplate dugovanja toplana Banjaluka i Prijedor prema Nestro grupaciji koja iznose više od 24 milijuna KM. 
Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, istakao je kako je na sastanku razmatran projekat gasifikacije rafinerija, objektivno sagledana trenutna tržišna situacija, i uvažavajući ostvarene norme u oblasti zaštite životne sredine, donesen zaključak da se rok za implementaciju novih ekoloških standarda, prema direktivama EU, sa 31.12.2017. godine prolongira do 31.12.2020. godine, što je uradila i Srbija. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?