Odobreni programi utroška više od 5,7 milijuna KM za projekte okoliša i turizma

01.05.2024.
u 13:48

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma donijela tri odluke o usvajanju programa utroška sredstava u ukupnom iznosu od 5.750.000 KM, od toga se dvije odnose na razvoj turizma u Federaciji u ukupnom iznosu od četiri milijuna KM.

 

Prvom odlukom usvojen je Program utroška sredstava Kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH u iznosu od 2.000.000 KM. Od toga je 1.600.000 KM namijenjen za sufinanciranje programa izgradnje infrastrukture za poboljšanje turističke ponude i specifičnosti razvoja turističkih destinacija. Sa 200.000 KM sufinancirat će se podrška projektima u funkciji razvoja održivog turizma, na destinacijama od šireg prirodnog i kulturno-povijesnog značaja za Federaciju BiH - radovi na rekonstrukciji, sanaciji i unapređenju objekata i lokaliteta, te izrada projektne dokumentacije za navedene aktivnosti. Također, 200.000 KM planirano je za sufinansiranje podrške projektima za nabavku sredstava za rad u svrhu promocije specifičnih oblika turizma.

 

Druga odluka se odnosi na Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima - Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH u iznosu od 2.000.000 KM. Ova odluka uključuje Program podrške turističko-ugostiteljskim manifestacijama koje imaju internacionalni značaj za Federaciju BiH u iznosu od 700.000 KM, Program podrške turističko-ugostiteljskim manifestacijama koje imaju značaj za domaći/lokalni turizam u iznosu od 300.000 KM, zatim Program podrške konkurentnosti turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinansiranje specifičnog turizma - ruralnog i autohtonih ugostiteljskih djelatnosti u gradovima i u selima sa 500.000 KM (kroz edukaciju, izradu projektne dokumentacije, tekuće održavanje, prilagođavanje objekata ekološki prihvatljivijim standardima, troškove usluga tekućeg održavanja objekta, nabavku i plasiranje autohtone ponude pića i hrane). Za sufinanciranje promotivnog materijala iz oblasti turizma kroz brendiranje pojedinih mjesta, događaja (kampanje) i proizvoda u svrhu jačanja turističke ponude predviđeno je 250.000 KM, a isti iznos i za sufinanciranje video promocije i brendiranje turizma Federacije BiH.

 

Treća današnja odluka odnosi se na Akcijski plan Strategije okoliša u ukupnom iznosu od 1.750.000 KM. Predlagač je pojasnio da se ova sredstva odnose na finansiranje projekata u oblasti upravljanja otpadom i zaštite prirode kako bi se unaprijedilo stanje u ovim komponentama zaštite okoliša.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije