Žepče

Odobren EU projekt ‘competenceNET’, uskoro prvi Centar za kompetencije u BiH

11.08.2017.
u 10:00

U okviru prvoga poziva za dostavu projektnih prijedloga, a u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CRO-BiH-MNE 2014 – 2020. odobren je projekt “competenceNET“ - “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža”.

Vodeći partner je Razvojna agencija Žepče, a ostali partneri su Unija poslodavaca Crne Gore i općine Stari Jankovci i Tovarnik iz RH. Glavni cilj projekta je unaprijediti održivi ekonomski razvoj u Zeničko-dobojskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj županiji u RH i Podgorici u Crnoj Gori primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u prekograničnom području.

Projekt će u programskom području pružiti zajedničku intervenciju četiri partnerske organizacije triju zemalja koje će doprinijeti međusobnom jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja kroz poboljšanje infrastrukture, usluga i mreža.

Poslovno okruženje

Očekivani rezultati projekta su: uspostava tri transnacionalna centra za razvoj poslovnih kompetencija za mikro, mala i srednja poduzeća u Zeničko-dobojskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradu Podgorici; poboljšane poslovne kompetencije nezaposlenih mladih osoba kroz obuku i praktične mentorske programe, unaprijeđeno znanje i vještine mikro, malih i srednjih poduzeća na uvođenju novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanju putem pametnih programa suradnje, razvoj modela prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu sposobnosti, iskustva i znanja za povoljno poslovno okruženje.

Centri kompetencija će biti osmišljeni kao individualni i međusobno umreženi subjekti vođeni potrebama industrije u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta poslovnog sektora, uglavnom malih i srednjih poduzeća kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za istraživanje i razvoj, a kako bi provodili projekte istraživanja i razvoja, osobito one usmjerene na razvoj i primijenjena istraživanja i komercijalizaciju rezultata u skladu s tematskim područjima. Njihov glavni cilj je povećati konkurentnost poslovnog sektora kroz ulaganja u istraživanje i razvoj i povećanje ulaganja poslovnog sektora u istraživanje i razvoj. Centri za razvoj poslovnih kompetencija u Žepču, Podgorici, Starim Jankovcima i Tovarniku bit će jedinstveni po svom identitetu, idejama, inovacijama i timskom radu koji će osigurati visoku kvalitetu poslovanja i djelovanja prema korisnicima usluga, malim i srednjim poduzećima i početnicima u biznisu.

Lokalne zajednice

- Prekogranična suradnja triju država pokazala se jako dobrom u području jačanja gospodarstva, društvenog i teritorijalnog razvoja. Naša suradnja kroz odobreni projekt ojačat će naše lokalne zajednice i donijeti primjere dobrih praksi koji su nam itekako potrebni . Očekujem da će općina Žepče opravdati ulogu vodećeg partnera i potvrditi svoju lidersku poziciju kao općina s BFC certifikatom, izjavio je općinski načelnik Mato Zovko. Prema riječima načelnika Starih Jankovaca Dragana Sudarevića, u ovom projektu zajednički tim triju država radit će na ostvarenju napretka u svim područjima kojih se projekt dotiče, uključujući lokalnu zajednicu, nezaposlene mlade ljude željne učenja i znanja i sve ostale koji će biti izravno i neizravno uključeni u ovaj projekt. - Očekujemo da će u našoj lokalnoj zajednici i šire doprinijeti konkurentnosti lokalnih poduzeća i na neki način zaustaviti odlazak mladih iz Slavonije. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 670.619,24 eura, od čega EU financira 85 posto, dok 15 posto sufinanciraju partneri na projektu - istaknuo je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?