Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Odnos prema Hrvatima pokazat će odgovornost bošnjačkih političara prema BiH i putu k EU

24. kolovoza 2017. u 11:00 1 komentara 466 prikaza
izbori
Foto: Reuters

Mladi politolozi, odreda asistenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, suglasni su u jednome - donošenjem poštenog Izbornog zakona kojim bi se otklonili pokušaji političkog eliminiranja najmalobrojnijeg naroda došlo bi do relaksiranja odnosa, prije svega između Bošnjaka i Hrvata te ubrzao put zemlje u EU.

“Nakon ove presude posebno je izražen problem u FBiH, jer ako bi se presuda ignorirala, a izbori proveli po postojećem zakonu, nemoguća je potpuna implementacija izbora, odnosno uspostavljanje Doma naroda te formiranje izvršne vlasti”, ocijenio je Goran Kutle koji ističe da nije rješenje - izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda - zamijeniti s pojednostavljenom presudom u predmetu Sejdić-Finci.

Konzistentan stav Hrvata

Po njemu, nikada više ne smije biti upitno ‘može li netko drugi izabrati Hrvatima člana predsjedništva, jer to je udar u temelje ove zemlje’. 
 Kolega Ivan Kraljević, također s Filozofskog fakulteta, ističe da je izmjena Izbornog zakona veliki tekst odnosa...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

  • Ters:

    ...prema BiH? Pa i RS je BiH, ako se dobro sjećam, a vaši sunarodnjaci tamo ne žive baš bajno, bar po tvrdnjama biskupa Komarice. "Biskup banjalučki Franjo Komarica upozorio je u četvrtak, prilikom posjete Splitu, na opasnost nestanka Hrvata i ... prikaži još! zatiranja tragova njihovog postojanja na području Republike Srpske, a domaćin, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara obećao je pomoć Splita u poboljšanju položaja Hrvata katolika na tim područjima, odnosno u Bosni i Hercegovini." http://www.faktor.ba/vijest/biskup-komarica-u-splitu-upozorio-na-opasnost-nestanka-hrvata-u-rs-u-261208