Zdravstvo

Odluka o kubanskom cjepivu za liječenje raka u siječnju

12.12.2015.
u 07:00

"Radna skupina zadužena je definirati sve što je nužno za registraciju cjepiva. Vidjet ćemo je li potrebna studija", kazao je Bogdanić

Radna skupina koja je zadužena za proces registracije kubanskog cjepiva Cimavax EFG za liječenje raka pluća u Srpskoj i BiH polovinom siječnja trebala bi imati prve konkretne informacije na koji način i kada će ovaj lijek biti primjenjivan u našim ustanovama. Rekao je to za "Glas Srpske" ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

- Radna skupina zadužena je definirati sve što je neophodno za registraciju kubanskog cjepiva. Vidjet ćemo je li potrebna studija, tko će je provoditi ili ćemo to preuzeti od Srbije i koristiti se njihovim iskustvima... Imaju rok od 45 dana načiniti detaljne informacije - istaknuo je Bogdanić. On je podsjetio kako je na konferenciji ministara zdravlja Srpske, FBiH, Brčko Distrikta i ministra civilnih poslova BiH razgovarano o kubanskom cjepivu, nakon čega je i formirana ova radna skupina. Također je naglasio da prvo moraju prevladati birokratske procedure, odnosno, da ovo cjepivo bude registrirano kao lijek u BiH, što ide preko Agencije za lijekove BiH.

- Kada prođe procedura registracije, onda će sve drugo biti lakše - rekao je Bogdanić. Kubanski preparat za liječenje adenokarcinoma pluća prije nekoliko dana je prvi put primijenjen u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji. Dvije pacijentice, koje su ispunile kriterije i dobrovoljno pristale na primjenu terapije, dobile su prve doze u Kliničkom bolničkom centru "Bežanijska kosa". Srbija je za sada nabavila 1680 doza lijeka za 30 pacijenta, koji će ga primiti u idućih 12 mjeseci. Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta "Torlak" o nabavi lijeka potpisan je u listopadu. Iz ministarstva zdravlja Srbije prošlog mjeseca rekli su "Glasu Srpske" kako će ovaj lijek moći primiti i pacijenti iz Srpske, ali isključivo u njihovim zdravstvenim ustanovama.

Da bi pacijenti bili podvrgnuti terapijama kubanskim cjepivom moraju imati adenokarcinom pluća, odnosno da su u četvrtom stadiju bolesti i moraju biti, kako je istaknuo glasnogovornik ministarstva zdravlja Srbije Marko Pavlović, negativni na receptor epidermalnog faktora rasta i imati određenu količinu tog faktora u krvi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?