KONAČNA ODLUKA

Na izborima svi u bloku HNS-a osim HDZ-a ’90.

'bih...mostar...14.11.2012...prostorije hdz 1990, sastanak dva hdz-a, hdz 1990 i hdz bih, martin raguz i dragan covic  foto: zoran grizelj vecernji list'
Foto: 'zoran grizelj vecernji list'
11.04.2014.
u 09:03

Stranke nastavljaju razgovore o pravnim i tehničkim pitanjima oko priprema za Opće izbore 2014

Sve stranke članice HNS-a, osim HDZ 1990., će biti zajedno na sljedećim izborima u BiH, tako je glasio odgovor na poruke koje smo jučer dobivali od članova Predsjedništva samo pola sata nakon početka sjednice koja je potrajala puna tri sata u Mostaru. Već odavno je jasno da se novo vodstvo HDZ 1990. ne slaže da se na svim razinama ide zajedno na izbore u okviru bloka HNS-a koji okuplja deset stranaka te se nastoji pretvoriti u nadnacionalni i nadpolitički projekt.

Bez nametanja

A upravo formulacija da svi idu zajedno osim HDZ-a 1990. na izbore glasila je kao jedan od zaključaka sjednice, dok drugi na izvjestan način formalno obvezuje sve članice da neće preuzeti sebi za pravo da zastupaju Hrvate s minornim političkim udjelom mimo većinske narodne volje. “Sve stranke članice HNS-a izjasnile su se kako neće sklapati partnerstva i koalicije nakon općih izbora sa strankama s hrvatskim predznakom koje nisu članice HNS-a, a partneri za formiranje vlasti nakon izbora su izabrani legitimni predstavnici druga dva konstitutivna naroda”, navodi se u zaključcima. Većina članova Predsjedništva HNS-a je nakon sjednice u izjavama za Večernjak odahnula jer se konačno i formalno utvrdilo tko je protiv, a tko za veliki blok stranaka. HDZ 1990. je ponudio mogućnost za razgovore oko zajedničkog nastupa za Predsjedništvo, Republiku Srpsku i četiri županije sa sjedištima u Bihaću, Tuzli, Zenici i Sarajevu. To devet članica HNS-a nije prihvatilo nego je usuglasilo zajednički nastup bez ikakvih kalkulacija. “Stranke HNS-a će stvarati partnerstvo koje može osigurati hrvatskom narodu da nakon idućih izbora u vlasti budu legitimni predstavnici Hrvata na svim razinama, odnosno da kroz takvu zakonodavnu i izvršnu vlast gradimo strukturu europske BiH u kojoj će hrvatski narod biti apsolutno ustavno jednakopravan”, rekao je Čović na konferenciji za novinare. Objasnio je kako je jučer završena rasprava oko dogovaranja za izbore, a eventualno sudjelovanje HDZ 1990. u projektu ovisit će sada isključivo o volji devet stranaka. Na upit novinara smatra li kako HDZ 1990. sada klizi k stvaranju nove protuhrvatske alijanse, Čović je niječno odgovorio.

Potrebno Hrvatima

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, koji je bivši predsjednik HDZ-a 1990., izrazio je žaljenje zbog odluke njegove stranke ističući da ostaje uz projekt HNS-a. - Ja sam uvjeren da taj projekt treba hrvatskom narodu, a u svakom slučaju i BiH i da će on ići dalje. Svaki odgovoran hrvatski političar trebao bi ga podržati s obzirom na ustavnu i stvarnu poziciju hrvatskog naroda, rekao je Ljubić. Predsjednik HSS-a Mario Karamatić rekao je kako je jučer odblokiran rad HNS-a nakon odugovlačenja donošenja odluka o izborima, a šefica HSP-a HB Vesna Pinjuh kako je svima jasno da je pozicija Hrvata ugrožena na svim razinama vlasti. Ovim strankama slijedi težak posao prijava za izbore, ali i usuglašavanja listi, što će biti težak ispit političke zrelosti.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
21:19 11.04.2014.

E moj Raguz, uvijek se nadje netko da uke......nja stvari

JM
jezero-matica
14:23 11.04.2014.

Sada ili nikada!Zadnje je vrijeme "Gospodo"da kontrolirate svoj osobni "EGO"i da se okrenete zajednickom dobru i interesima BiH Hrvata."Ljubite pravdu,vladari zemlje!Iskreno upravite svoje misli Gospodinu i trazite ga u jednostavnosti srca".Onda ce Gospodin uslisiti vase vapaje i molbe!Ugledajte se na"Izabrani Narod",tuku se u Kneset-u,a prema zajednickom dobru(interesu)svi su ko jedan.Neka gospodin u vas udahne duh mudrosti da zajednickim i sloznim nastupom stitite dobrobit i interese nase Hrvatske zajednice u nasoj Domovini BiH.

DO
donatelo
11:29 12.04.2014.

Jel neko jos nasjeda na ove price da je ovo u interesu Hrvatskog naroda. Pa najveci lazov od svih je Dragan Čović ovaj Raguz odmah iza njega.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije