zabrinjavajuće

Odljev stanovništva: Škole u Vitezu u dvije godine izgubile 11 odjeljenja

skola
Foto: ilustracija
10.02.2017.
u 20:15

Osnovne i srednje škole u dvije godine imaju 281 učenika manje, što je nešto više od 11 odjeljenja, ako uzmemo u obzir da prosječno odjeljenje broji 25 učenika

Vitežani su, kao i većina sredina u BiH, suočeni s odljevom stanovništva, što se posebno ogleda kroz škole, odnosno kroz manji broj djece u školskim klupama. Naime, u posljednje dvije godine pet osnovnih i dvije srednje škole na području Viteza postale su siromašnije za više od 11 odjeljenja, piše Vitez.info.

Kako je kazala Marija Grabovac, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti, očit je i zabrinjavajući trend opadanja brojnosti djece. 

"Bilježimo zabrinjavajući trend opadanja brojnosti djece. U posljednje dvije godine u osnovnim školama imamo 197 djece, a u srednjim 84 manje. Upućujemo apel školama da se treba što više raditi s resornim ministarstvima da bi se poboljšali uvjeti školovanja", kazala je Grabovac prilikom rasprave o stanju u školama na području općine.

Matematika je jasna, osnovne i srednje škole u dvije godine imaju 281 učenika manje, što je nešto više od 11 odjeljenja, ako uzmemo u obzir da prosječno odjeljenje broji 25 učenika.

Direktori škola upozorili su da je do sredstava teško doći te da oni, osim direktora, moraju biti i svojevrsni menadžeri da bi poboljšali kvalitetu nastave.

Tako je općinska vijećnica i direktorica Osnovne škole „Dubravica“ Olgica Krezić upozorila na nedostatak sredstava za kapitalne projekte.

"Govoreći samo o mojoj školi, za koju je nadležno resorno županijsko ministarstvo, u posljednje četiri godine od njih smo dobili nula feninga za kapitalna ulaganja. Da bismo bili dobri ravnatelji, najprije moramo biti dobri menadžeri i stvoriti sredstva", kazala je Krezić.

Na kraju je upozoreno da će trend opadanja broja učenika dovesti i do viška nastavnog kadra. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?