Intervju Marina Pendeš

Očekujem aktivaciju MAP-a, uspješno knjižimo vojne lokacije

03.11.2015.
u 06:15

Ulaskom u NATO, BiH bi postala dio kolektivnog kišobrana sigurnosti iza kojega stoji više vojnih sila. To bi dovelo i do većeg ulaganja u gospodarstvo

Uspjeli smo od dva entitetska ministarstva obrane, praktično tri vojske, napraviti jedinstvenu oružanu snagu koja pod zastavom BiH sudjeluje u raznim operacijama i doprinosi miru i sigurnosti diljem svijeta. Ova reforma je pokazala da se uz političku volju i uz međusobno uvažavanje mogu naći prihvatljiva rješenja za sve u BiH, ističe ministrica obrane Marina Pendeš.

Jučer je Ministarstvo obrane postalo vlasnik 21. perspektivne vojne lokacije nakon što su objekti u središnjoj Bosni i Unsko-sanskoj županiji uknjiženi na državu BiH. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš ističe optimizam da će za BiH uskoro biti aktiviran Akcijski plan za partnerstvo (MAP). 


Večernji list: Kako teče proces knjiženja imovine?

Prije svega, ovu ću priliku iskoristiti kako bih zahvalila Predsjedništvu BiH na potpori naporima koje čini Ministarstvo obrane BiH da se sveobuhvatnim pristupom kroz izradu posebnog pregleda učine dostupnim svi rezultati vezani uz aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP). S tim u vezi, još jednom vrlo jasno i snažno poručujem kako je u fokusu moga rada na dužnosti ministrice obrane BiH upravo rješavanje pitanja knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine. Ministarstvo obrane BiH značajno je intenziviralo ovaj proces, a od travnja 2015. godine, u suradnji s Pravobraniteljstvom BiH snažno smo pokrenuli proces knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, pri čemu smo do listopada tekuće godine realizirali proces knjiženja 21 lokacije. Posljednje dvije uknjižene su u petak, odnosno jučer. Izuzev ovoga, u raznim postupcima, administrativnim, upravnim i sudskim je isto toliko zahtjeva, a ja sam optimistična i mogu kazati kako očekujem pozitivan ishod za određen broj lokacija, čime bi pokazali svoju odlučnosti i kredibilitet kod naših partnera iz NATO-a.

Večernji list: Kakvi su vojna sigurnost i strana ulaganja?!

Iz svih razgovora poruka je jasna: Mi u BiH moramo pokazati odlučnost kako bismo aktivirali MAP, pokazali da imamo stabilne sigurnosne prilike i stabilnu vlast koja se zna uhvatiti u koštac s gorućim pitanjima, a sve to bi dalo signal mogućim stranim ulagačima, što bi generiralo nova radna mjesta, razvoj i korist za sve u BiH. Izuzev toga, naša, domaća poduzeća bi dobila viši rejting i kao takva bi lakše svoje proizvode plasirala na strana tržišta. O pozitivnim ekonomskim aspektima ulaska u NATO možda najbolji primjer može biti namjenska industrija koja bi ulaskom BiH u NATO imala veliku perspektivu na tržištu 28 članica NATO-a. Time se otvaraju mogućnosti da se namjenska industrija digne na višu razinu, a u tom slučaju iza nje moraju stajati vlade i resorna ministarstva.

Večernji list: BiH obilježava 20 godina Daytona, a Oružane snage 10. obljetnicu od utemeljenja. Kako gledate na tu činjenicu?

Deseta obljetnica Oružanih snaga, čije obilježavanje vrijedno pripremamo, svakako je vrijedna spomena i pozornosti domaće i međunarodne javnost. Uspjeli smo od dva entitetska ministarstva obrane, praktično tri vojske, napraviti jedinstvenu oružanu snagu, koja pod zastavom BiH sudjeluje u raznim operacijama i doprinosi miru i sigurnosti diljem svijeta. Ova reforma je pokazala da se uz političku volju i uz međusobno uvažavanje mogu naći prihvatljiva rješenja za sve u BiH. Uvjerena sam da su naši pripadnici svojim angažmanom nebrojeno puta pokazali svoju stručnost i spremnost odgovoriti aktualnim izazovima. Naše Oružane snage nisu bacanje novca. Novac koji se izdvaja iz proračuna je dobro ulaganje u sigurniju i snažniju Bosnu i Hercegovinu, a opravdanost za to vidjeli smo i lani tijekom katastrofalnih poplava, a i kroz naše sudjelovanje u mirovnim misijama, operacijama razminiranja i brojnim drugim akcijama u kojima smo od domaćih, ali i međunarodnih dužnosnika ocijenjeni visokim ocjenama. Ako uzmemo u obzir događanja u prošloj godini tijekom svibnja, kada su poplave pogodile neke dijelove BiH, onda tu nije bilo upitno hoće li OS BiH prvi priteći u spašavanju života i imovine. Mislim da smo svojim angažiranjem doprinijeli boljem rejtingu BiH, bez obzira na određena dnevnopolitička prepucavanja ili nečije intencije da OS prikažu kao balast, a ne kao nešto što je afirmativno. Niz je stvari koje se mogu spomenuti povodom naše desete obljetnice, no smatram kako bi svima nama u BiH najbolji dar bio prepoznavanje napora partnera i suradnika i aktivacija MAP-a za BiH.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije