nastavljen rasta rafinerijskih cijena

Očekuje se rast cijena goriva za dodatnih 0,10 KM

gorivo
Dusko Jamamaz/PIXSELL/Ilustracija
28.07.2023.
u 20:42

"Prema trenutnim pokazateljima očekuje se rast cijena za dodatnih 0,10 KM/litri naftnih derivata", istaknuo je Savić.

Obzirom da je sezona dovela do povećanja potrošnje, realno je da će većina distributera u narednim danima biti prinuđena nabavljati naftne derivate po znatno višim cijenama što će neminovno dovesti do rasta maloprodajnih cijena goriva širom Republike Srpske.

Potvrdio je to za Nezavisne novine Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske koji je dodao kako je trend rasta rafinerijskih cijena iz lipnja, nastavljen i tijekom srpnja.

"Rast rafinerijskih cijena još se nije odrazio na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj zbog starih zaliha kojim distributeri raspolažu.

Prema trenutnim pokazateljima očekuje se rast cijena za dodatnih 0,10 KM/litri naftnih derivata", istaknuo je Savić.

Prema njegovim riječima posljednjih sedam dana došlo je do značajnijeg rasta cijena eurodizela i bezolovnog motornog benzina.

"Rast burzovnih kotacija koje su osnova za formiranje rafinerijskih cijena prouzročen je sezonskim efektom koji je doveo do povećanja potražnje za naftnim derivatima, dok je odluka OPEC-a o smanjenju proivodnje dovela do smanjenja ponude istih.

Navedeni disbalans ponude i potražnje doveo je do značajnijeg rasta kotacija najtraženijih naftnih derivata", objašnjava Savić.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije