trikovi

Ocat čisti kamenac i ljepilo, a orah briše štetu na namještaju

Dreamstime
20.02.2020.
u 19:24

Bakini trikovi pomoći će da održavate higijenu i red u domu, a da pritom štedite novac i vrijeme te postignete i bolji učinak nego kupovnim sredstvima

Zaliha alkoholnog octa, ili svježe iscijeđen limunov sok mogu zamijeniti gotovo sva kupovna sredstva za čišćenje i održavanje higijene u domu, koja su nerijetko skupa, a i nisu dobra za okoliš, pa ni za vaše zdravlje. Naime, većina njih sadrži sastojke koji mogu oštetiti dišne puteve i kožu na rukama, ako ne baratate njima u rukavicama. S druge strane, koristeći prirodna sredstva u dom možete unijeti i divne mirise, piše 24sata.hr. 

Evo nekih prijedloga za čišćenje i općenito održavanje higijene doma koje su sakupile naše bake: 

Miris mente iz kante 
Kanta za odlaganje otpada nerijetko može poprimiti neugodan miris. Ako u vrtu pored kuće ili u teglicama na balkonu uzgajate mentu, kad mijenjate vrećicu od smeća, uberite nekoliko listića i i protrljajte njima kantu, ili ih stavite u košaricu koju možete zakvačiti za nju. Menta će ublažiti neugodne mirise i barem neko vrijeme ugodno mirisati svaki put kad otvorite kantu da nešto ubacite u nju. 

Klinčić i cimet tjeraju moljce 
Ako želite izbjeći da se moljci nasele u ormariću s hranom, ili onome s odjećom, pomiješajte žličicu cimeta s uljem od klinčića, pa namočite tupfere vate u to. Svaki od njih zavežite u pamučnu vrećicu ili vrećicu od muslina, pa objesite u ormarićima. Kad miris ishlapi, dovoljno je otvoriti vrećicu i natopiti vatu s još malo ulja i cimeta.

Operite poklopce za ventilator
Svako proljeće i jesen skinite plastične ili metalne poklopce s otvora za ventilaciju i operite ih u - perilici za suđe, zajedno s keramičkim figuricama i sličnim stvarima koje treba osvježiti. Tako ćete osigurati da se održi svjež zrak u stanu, odnosno da prašina koja se nakupila na rešetkama ventilatora ne ulazi unutra. 

Napravite prirodni ovlaživač zraka
Ako imate peć na drva i grijete se tako, u lončić koji ste do dvije trećine napunili s vodom dodajte štapiće cimeta, klinčiće i narančinu koru, pa ga ostavite na peći. Osim što će ovlaživati zrak, kućom će se širiti ugodni mirisi. To barem povremeno možete učiniti i sa električnim kuhalom - držite lončić sa strane, pa svaki puta kad završite s kuhanjem i maknete hranu s ploče stavite takav lončić na ploču. 

Sačuvajte kuharicu od mrlja
Knjiga recepata s bakinim kolačima, ili neka od kuharica koje često koristite da biste isplanirali obroke tijekom tjedna, lako se mogu uprljati ako ju dirate prstima umrljanim od brašna ili druge hrane. Zato u korice stavite plastičnu vrećicu za zamrzavanje hrane, pa kad otvorite neku stranicu, preko nje postavite vrećicu, da se knjiga ne zamrlja. 

Jeftino sredstvo za prozore
U bočicu s raspršivačem dodajte alkoholni ocat, amonijak i vodu, u omjeru 2 : 2 i 12 te dodajte kap plave boje za hranu, kako biste po boji znali da je riječ o sredstvu za prozore i spriječili da ju zamijenite za prskalicu kojom perete lišće biljaka, na primjer. Koristite to sredstvo kao i kupovna, može stajati dulje vrijeme. 

Lako skinite naljepnice
Izluđuje vas struganje etiketa i ljepila kojim su pričvršćene s novih stvari? Jednostavno ih uklonite tako da etiketu pošpricate s malo spreja WD 40. Ostavite kratko da stoji i nožićem skinite etiketu. Bit ćete iznenađeni time kako se lako skida i to - bez tragova. 

Očistite srebro sodom bikarbonom
Srebrni beštek i slične predmete koje trebate očistiti stavite u aluminijsku tavicu, ili u sudoper koji ste obložili alu folijom. Pospite s 3 velike žlice sode bikarbone i prelijte vrućom vodom, tako da budu pokriveni. Ostavite da odstoji 10 do 12 minuta i isperite, pa ispolirajte sve predmete. 

Očistite glavu tuša od kamenca
Nakon tuširanja na večer, uspite malo alkoholnog octa u vrećicu za zamrzavanje, pa ju navucite na tuš i privežite gumicom tako da glava tuša bude potopljena u octu. Ostavite preko noći, pa ujutro skinite vrećicu i pustite vodu. Iznenadit ćete se koliko će mlaz biti jači, jer su rupice očišćene od kamenca. 

Naoštrite otvarač za konzerve
Kad otvarač za konzerve počne zapinjati, trebaju vam deterđent za suđe i stara četkica za zube. Time dobro očistite zatvarač od masnoća. Osušite ga i podmažite s nekim biljnim uljem, pa ostavite na sat, dva. Obrišite ostatak ulja. Bit ćete iznenađeni time kako će se obnoviti. 

Orah 'liječi' izgrebani namještaj
Ako imate ogrebotina i oštećenja na drvenom namještaju, istrljajte ih - orahom. Orasi sadržavaju ulje koje pomaže obnovu drveta i 'hrani ga' i dodat će malo sjaja na oštećenim mjestima. 

Mrlje od ljepila skida ocat
Ocat je odlično sredstvo za razrjeđivanje ljepila i skidanje mrlja od ljepila s namještaja i predmeta koje upotrebljavamo u kućanstvu. Jednostavno natopite spužvicu alkoholnim octom i trljajte mjesto koje treba očistiti. 

Gazirana voda čisti pribor za jelo
Pribor za jelo i slične predmete koji su izgubili sjaj stavite u zdjelu, pa zalijte s gaziranom vodom ili nekim gaziranim pićem, poput coca cole i ostavite da malo odstoji. Isperite i uglancajte. 

Prelakirajte pleteni namještaj
Želite li da zadrži ljepotu, pleteni namještaj treba održavati, pa i prelakirati povremeno, kako biste ga zaštitili od utjecaja kiše i vjetra. Jednostavno, dobro ga prebrišite krpama za prašinu, nastojte skinuti svu prljavštinu i kistom za šminkanje prelakirajte. Treba vam malo deblji kist, kako bi lakom zaštitili i unutrašnje dužice namještaja. 

Alkohol skida mrlje od bojica
Djeca se iz vrtića i škole mogu vratiti s odjećom koja je potpuno umrljana od bojica. Ne morate ju bacati - istrljajte mrlje s alkoholom i operite odjeću kao i obično. Alkohol će skinuti i mrlje od bojica sa zidova i tapeta. 

Maslac od kikirikija skida žvakaću iz kose
Ako se žvakača guma zalijepi djetetu za kosu, ili odjeću, nemojte ju čupati. Puno jednostavnije rješenje je dobro ju nakapati nekim biljnim uljem, ili dobro premazati maslacem od kikirikija. Ostavite da maslac odstoji neko vrijeme, pa onda polako skinite žvakaću. Trebalo bi ići puno lakše. 

Sapun u čarapi za pranje ruku u vrtu
Kad radite u vrtu, ruke se brzo zamrljaju zemljom, a ako s takvim rukama dirate sapun, bit će teško skinuti zemlju s njega. Osim toga, teško je skinuti zemlju s ruku. Zato ubacite sapun u staru najlonsku čarapu i zavežite ju, pa objesite na slavinu u vrtu. Kad trebate sapun, bit će lakše do njega, a i čarapa će pridonijeti da se zemlja lakše skine s ruku. 

Limunov sok čisti beton od hrđe
Mrlje od hrđe na betonu, koje često ostanu ispod namještaja u vrtu, lako se čiste - limunovim sokom. Jednostavno, natopite meku platnenu krpicu u limunov sok i njome istrljajte hrđave tragove. 

Rosa će očistiti roštilj
Grill rešetke ili ploču roštilja jednostavno ostavite preko noći na travnjaku. Rosa, u kombinaciji s enzimima iz trave, rastvara razne vrste nečistoća, pa će tako otopiti i mast. Tako možete očistiti i posude za pečenje. 

Čarape čiste prašinu ispod kreveta
Na dršku od mopa, ili partviš navucite staru čarapu, pa njome prođite po teško dostupnim mjestima, primjerice ispod kauča ili iza namještaja, kao i kuteve prostorija na stropu. Tako ćete pokupiti prašinu bez klečanja ili penjanja na ljestve. 

Zatvarač će zablistati od mlijeka
Da biste im vratili sjaj, zatvarače na cipelama ili čizmama, kao i one na torbicama, možete istrljati krpicom namočenom u mlijeko. Još ih malo ulaštite i blistat će kao novi. 

Operite zidove valjkom
Ako želite osvježiti zidove, možete ih oprati. To možete učiniti uz pomoć valjka. Nabavite sredstvo za pranje zidova, pa umočite valjak za farbanje, pa njime prođite po zidu. Isperite čistom vodom. 

Ogledalo očistite alkoholom
Ne nervirajte se ako se na ogledalu vide mrlje od sapuna, kaladonta ili laka za kosu. Namočite krpicu u alkohol i samo ga prebrišite, začas će biti čisto. 

Spriječite skupljanje kamenca u tuš kabini
Stakla tuš kabine jednom tjedno dobro osušite, pa prebrišite s krpicom namočenom u dječje ulje za guzu. Tako ćete spriječiti nakupljanje ostataka sapuna i kamenca, pa često ribanje neće biti potrebno.

Aluminijska folija čisti površine
Površine u kuhinji, kao i daske za rezanje, na primjer, možete izribati zgužvanom aluminijskom folijom. Odlično čisti prljavštinu, a posebno masnoću. No, pripazite - nemojte snažno trljati po osjetljivim površinama. 

Worcester čisti mjed
Mjedene ručkice, kvake i slične detalje u kući lako ćete ulaštiti krpicom namočenom o Worcester umak. Čisti sve prljavštine i masnoću, pa će vam biti lako ulaštiti ih do sjaja. 

Zakopčajte košulju prije pranja
Ako košulju prije stavljanja u perilicu za rublje zakopčate, manje će se gužvati i nećete ju izvaditi zapetljanu. Još jedan trik koji čuva manžete na košulji: uvucite ih u košulju, tako da se pere s rukavima 'unutra', pa manžete neće udarati o stijene perilice i tako se trošiti. 

Razbijeni tanjur pokupite - kruhom
Ako ste razbili čašu ili tanjur i želite biti sigurni da komadići stakla ili keramike ne ostanu na podu, narežite kruh i krišku kruha pritišćite po podu. Komadići stakla će se zalijepiti za kruh i tako ih je jednostavnije pokupiti. 

Limun i soda bikarbona čiste mikrovalnu
U šalicu vode stavite 2 žlice limunovog soka, ili sode bikarbone, pa ju zagrijte do vrenja u mikrovalnoj pećnici. Ostavite da para iz šalice otopi masnoće i prljavštinu na zidovima mikrovalne, pa ju, dok je unutrašnjost još topla, prebrišite krpom namočenom u toplu vodu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?