Očajni Slavonci: “Topi nam se meso u škrinjama, ne možemo do lijekova”

22.07.2023.
u 10:14

U Odvoračkim selima, na granici između Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, pustoš. Kuće su otkrivene, gospodarski objekti su oštećeni. Društveni dom u Jakačini Maloj ostao je bez krova, pokrovni materijal završio je na tlu, lim se omotao oko betonskih rasvjetnih stupova. Solarni paneli za proizvodnju struje potpuno su u uništeni. Kuća kraj Društvenog doma izgleda kao da ju je pogodila granata.

“Ne znamo što ćemo, najavljuju kišu, pola kuće nam je otkriveno, kao i gospodarski objekti, a prije dva mjeseca smo sve to obnovili. Struje nema već tri dana, kažu kako je moguće da je neće biti još dva dana. Iz škrinja smo povadili meso i povrće, odnijeli smo prijateljima u Sibinj, pokušavamo spasiti koliko možemo, ali dio ćemo morati baciti. Nastradao nam je voćnjak, iščupana su stabla trešnje, šljiva, jabuka, krušaka, marelica”, očajna je Ankica Sokolski iz Čelikovića kraj Pleternice. Tuži se da nema ni majstora i da sami, koliko mogu, pokušavaju najlonima pokriti krovište jer najavljuju novo nevrijeme, piše 24sata.

“Suprug mi je bolestan, štetu smo prijavili u općini i molimo sve da nam pomognu da dobijemo struju što prije jer ovo su posljednji razgovori s mobitela zato što ih nemamo gdje napuniti”, kaže Ankica. U mnogim slavonskim mjestima od srijede navečer nema električne energije niti vode.

“Ima onih koji nemaju gradsku vodu, a imaju po 10-20 krava. Kako ih napajati, kako mlijeko hladiti? Kod mene susjed muze kravu i odmah baca mlijeko jer ne može u laktofriz, nema čime hladiti. Boji se da će krave dobiti upalu vimena, da od njih neće biti ništa”, izjavio je Antun Živić, mladi poljoprivrednik iz Sikirevaca, za Agroklub.

Istaknuo je da se ljudima topi meso u škrinjama te da će ga morati baciti ako struja ne dođe. Trgovine i ljekarne ne rade, ne može se po lijekove, ni po kupovnu vodu.

Upravo da bi spasili zamrznuto meso, ali i imali struju neophodnu za sanacije krovišta, u Slavoniji je posljednjih dana velika potražnja za agregatima svih snaga. Nažalost, i na ovoj nesreći neki nastoje zaraditi tako što “kapelaje” prodaju po dvostruko višim cijenama.

“Prvo su nam pobili svinje, ovo što imamo uništit će nam oluja, ostat ćemo bez hrane. Čemu da se nadamo”- pitaju se u Slavoniji i dodaju da će mnogi ostati i bez kuća jer uglavnom je riječ o onima u kojima nitko ne živi ili žive stariji ljudi koji se ne mogu popeti na krov i koliko-toliko zaštititi kuće. Bude li nove kiše, zidovi će nakisnuti i jednostavno se srušiti.

“Slavonijo, pusta si, a mogla bi biti još i pustija”, rekao nam je čovjek na istoku Brodsko-posavske županije.

Svi oni koji putuju autocestom u smjeru istoka na južnoj strani mogu vidjeti ostatke od kukuruza. Nije ga potukla tuča nego orkanski vjetar. Ostale su samo stabljike bez lista, nema ploda niti metlica na vrhu, više nije niti za silažu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije