U zgradi Vlade HBŽ

Obuka za županijski i općinske stožere CZ

03.12.2015.
u 07:00

Zdenko Tadić, direktor Uprave CZ Tuzlanske županije, analizirao je ulogu stožera u odgovoru na razne prirodne i druge nepogode

U zgradi Vlade HBŽ u Livnu održana je obuka za općinske i županijski Stožer civilne zaštite. Draško Dalić, predsjednik Vlade, koji je ujedno i zapovjednik Stožera CZ HBŽ, naglasio je značaj obuke, ne samo stožera nego i svih struktura zaštite i spašavanja budući da je obučena služba glavni uvjet da se pravodobno, organizirano i uspješno odgovori na prirodnu ili neku drugu nepogodu na velikom i rijetko naseljenom prostoru HBŽ.

Načelnica za strukturu i obuku u Upravi CZ HBŽ Diana Čačija prezentirala je ustroj Uprave, osvrnula se na procjenu ugroženosti HBŽ od prirodnih i drugih nepogoda, naglasivši kako je to temeljni dokument koji usmjerava nositelje svih planiranja u županiji i općini na moguće opasnosti i rizike određenih prirodnih i drugih nepogoda. Jozo Jakić, pomoćnik načelnika za CZ Tomislavgrad, prezentirao je ustroj općinske službe i stožera, koja je do sada uspješno odgovorila na nekoliko prirodnih nepogoda.

Među inima, samo u jednoj godini bile su čak dvije velike poplave, kada su planinske vode tvorile vodopade u kršu, a voda izvirala kroz beton i pločice u obiteljskim kućama podno Ljubuše, lomila vodovodni sustav i nosila asfalt s lokalnih i regionalnih prometnica. Zdenko Tadić, direktor Uprave CZ Tuzlanske županije, zapovjednik stožera i autor većeg broja stručne literature iz oblasti zaštite i spašavanja, analizirao je ulogu stožera u odgovoru na razne prirodne i druge nepogode.

Tadić se dotaknuo i problema globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, čije su posljedice i prirodne katastrofe koje su pogodile BiH, osobito prošle godine. Zaključio je da tijela vlasti trebaju dovršiti provedbu sustava zaštite i spašavanja, a koji je dobro uređen kroz osnovne zakone s ciljem da bi zakonskim i podzakonskim propisima projektirani sustav bio u stanju pružiti učinkovit i kvalitetan odgovor u zaštiti i spašavanju.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?