Epidemiolozi izdali savjete

Oboljela osoba može zaraziti deset drugih u svojoj okolini

17.01.2019.
u 12:00

Samo na području Zagreba u posljednjih mjesec i pol dana od gripe i upale pluća umrlo je 14 pacijenata. U Srbiji su od posljedica virusa gripe život izgubile dvije osobe, a u BiH djevojčica od tri i pol godine. U Hercegovini je veći broj osoba hospitaliziran zbog komplikacija uzrokovanih virusom gripe.

Akutne infekcije

Međutim, vrhunac sezone gripe očekuje se tek u idućim danima, zbog čega liječnici savjetuju oprez. Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) navode da je, prema podacima za razdoblje 2015. - 2019. godine, moguće utvrditi i očekivati da će idućih nekoliko tjedana biti ključno i presudno za broj registriranih oboljelih od gripe ili akutnih respiratornih infekcija. To je, kako ističu, razlog da se javnost još jednom podsjeti na važnost prevencije te na mjere koje mogu onemogućiti, umanjiti ili ublažiti posljedice ovih oboljenja. Najveći broj prijavljenih oboljenja od gripe i drugih sličnih viroza, u sezoni gripe, u proteklih nekoliko godina bio je od druge polovine siječnja do sredine ožujka. “Kretanje gripe i gripi sličnih oboljenja ove sezone ima uobičajen tijek kao i prethodnih godina, tako da u predstojećem razdoblju možemo očekivati povećanje broja oboljelih od gripe i drugih viroza koje su joj po simptomima slične”, napominju iz INZ-a. Simptomi gripe mogu se pojaviti zajedno ili odvojeno, pojedinačno, a oni su temperatura veća od 38 stupnjeva, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, malaksalost, bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev. “Osobe koje imaju simptome gripe, bez komplikacija i pogoršanja simptoma osnovne bolesti kod kroničnih bolesnika, trebaju ostati kod kuće i liječiti se simptomatski - snižavanjem temperature lijekovima (paracetamol, ibuprofen), odmorom i ležanjem, unosom dovoljno tekućine poput čajeva, prirodnih sokova, juha, provedbom osobne higijene i opće higijenske mjere u okolini, poput higijenskog održavanja prostora u kojem se boravi, ugodne temperature prostorija ili češćeg provjetravanja. Gripa se ne liječi antibioticima i ne treba ih uzimati bez preporuke liječnika”, naglašava dr. Fatima Bašić, šefica Službe za epidemiologiju Instituta.

Širenje virusa

Kako navode stručnjaci INZ-a, ostanak kod kuće, ležanje i odmor u kućnoj izolaciji skraćuju trajanje bolesti, a time se i smanjuje širenje virusa. Svaka zaražena osoba postaje novi izvor zaraze i može zaraziti više od deset osoba u svojoj okolini. Ako se pojave simptomi koji ukazuju na komplikacije ili simptomi gripe traju dulje od tri do četiri dana, potrebno se javiti svom obiteljskom liječniku. Simptomi koji ukazuju na razvoj komplikacija su otežano disanje i kratak dah, bol i/ili pritisak u prsima, vrtoglavica, dezorijentiranost, uporno povraćanje, pojava temperature nakon poboljšanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?