Dobrotvorna večer

Obnovimo duhovno i kulturno središte zapadne Hercegovine

daf
02.11.2015.
u 06:15

U Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu održana je dobrotvorna večer za obnovu širokobriješke crkve. Ovu svečanu večeru s humanitarnim predznakom organizirali su Zavičajna zajednica Širokoga Brijega, prijatelji crkve i širokobriješkoga samostana iz Zagreba te Franjevački samostan Široki Brijeg.

Detaljna obnova

Visoki pokrovitelji večeri bili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Svrha ove večeri je bila da se pomogne u obnovi i restauraciji crkve na Širokom Brijegu. Naime, prošle godine započeta je detaljna obnova koja iziskuje velika materijalna sredstva. Na večeri je bilo prisutno 440 uzvanika. Oni koji nisu mogli zbog raznih obveza doći, uplatili su donaciju ranije. Na večeri su se prigodnim riječima obratili gvardijan Franjevačkog samostana Široki Brijeg fra Tomislav Puljić koji je uime organizatora uputio riječi zahvale na pomoći, napose predsjednici i predsjedniku na pokroviteljstvu, ali i svima koji su sudjelovali u organizaciji ove večeri. Prigodnim riječima još su se obratili i provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević, zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin, zatim šefica Državnoga ureda za Hrvate izvan domovine Daria Krstičević te predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je u pozdravnom govoru istaknuo potporu ovom projektu, te naglasio kako je iznimno važno sačuvati ovaj spomenik kulture (širokobriješku crkvu) od zuba vremena. Nakon toga uslijedila je projekcija tridesetominutnog dokumentarnog filma o povijesti izgradnje crkve i samostana u Širokom Brijegu koji su, osim duhovnog, središte i kulturno-obrazovnog i društvenog života zapadne Hercegovine od svojih početaka pa sve do danas. - Ovom večeri željeli smo obilježiti i 110. godišnjicu izgradnje nove crkve na Širokom Brijegu. Naime, prošlo je 110 godina od početka izgradnje širokobriješke crkve, a prošlogodišnjim početkom njezine obnove želimo joj vratiti nekadašnji sjaj jer ona to zaslužuje - kazao nam je gvardijan Puljić. Crkva je inače pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika BiH i zbog toga je bilo potrebno izraditi i vrlo kvalitetan projekt koji je povjeren Zavodu za zaštitu spomenika i očuvanje baštine grada Splita. Sve radove na obnovi izvodi tvrtka Neir iz Splita koja je ovlaštena za radove na spomenicima kulture, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Radovi na crkvi podijeljeni su u četiri faze. - Izračunali smo otprilike kvadraturu crkve i hitnost njezine obnove. Sada vjerujemo da ćemo prikupljenim sredstvima s ove večeri, iako u ovom trenutku nemamo točan podatak koliko je prikupljeno, jednu fazu radova uspjeti odraditi velikim dijelom .

Izvanjska obnova

Vjerujem da će se u iduće dvije godine završiti izvanjska obnova i zaštita crkve. Sredstva prikupljena na ovoj večeri će velikim dijelom pomoći u tome, a mi planiramo, naravno, i sljedeće aktivnosti i radove te sve što je potrebno kako bi Široki Brijeg bio onakav kakvog su ga fratri zamislili prije 170 godina - Brijeg veličanstven na radost zemlji svojoj - kazao je Puljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije