Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Obnavlja se Hram svetog Nikole u Tomislavgradu

02. rujna 2018. u 16:40 0 komentara 200 prikaza

Udruga građana "Srbi Duvna" na sjednici u subotu donijela je Odluku da se u suradnji s Pravoslavnom crkvom - Duvanjskom parohijom izvrši rekonstrukcija Hrama svetog Nikole u Tomislavgradu.

Kako se navodi u dopisu kojeg je uputio njihov predsjednik Milan Karan, rekonstrukcijom bi bilo obuhvaćeno saniranje krova i fasade na crkvi, a što su preporučili inžinjeri Dragomir Brnjoš i Čedomir Mavrak iz Mostara.

Prema nalazu inžinjera, ova crkva je u izuzetno lošem stanju dok je krov u nekim dijelovima postao propustan, što se vidi na zidovima fasade. 

"Ukoliko se ne sanira krov, voda će ući u unutrašnjost objekta, a šteta će biti nesaglediva. Moguće je i urušavanje stropa i unutarnjih zidova te bi saniranje eventualne štete bilo znatno skuplje i teže", kazao je Karan.

Naglasio je kako je rekonstrukcija krova i fasade neminovna ako se želi sačuvati ovaj značajni crkveni objekt, "koji je svjedok življenja Srba i pravoslavlja na prostoru općine Tomislavgrad, a koji su se uslijed ratnih djelovanja rasuli po cijelome svijetu".

Crkva je inače izgrađena prije 155 godina i ima povijesni značaj ne samo za Srbe iz Duvna već i za Pravoslavnu crkvu i općinu Tomislavgrad.

Osim članova navedene Udruge pozvani su i vjernici Srpske pravoslavne crkve, kao i vjernici drugoga svjetonazora, te svi Srbi podrijetlom iz Tomislavgrada kao i njihovi potomci, poduzeća, društveno-političke organizacije i pojedinci iz Tomislavgrada da daju svoj doprinos izvršenju rekonstrukcije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.