vrijeme od 1. ožujka do 31. svibnja

Objavljena sezonska vremenska prognoza: Kakvo nas proljeće čeka

proljece
Stock
02.03.2023.
u 18:20

Proljeće 2023. godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za proljeće ove godine, točnije za razdoblje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Kako je rečeno, prema dostupnim prognostičkim materijalima i ovo proljeće na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi biti toplije u odnosu na prosječnu proljetnu temperaturu zraka za razdoblje 1981.- 2010. godine. Mogućnost ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 60 posto.

"Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija u odnosu na referentni niz. Pozitivna odstupanja u sjevernim i djelimično u središnjim područjima bit će nešto izraženija u odnosu na jug zemlje. Najveće pozitivno odstupanje temperature očekuje se u svibnju", stoji u analizi.

Proljeće 2023. godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije, prenosi Klix.ba. 

"Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti mogući su tijekom čitavog promatranog razdoblja, a pojava mraza do treće dekade travnja. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka

Ukupno sezonskih padalina prema istim prognostičkim materijalima trebalo bi biti na širem području naše zemlje nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek. Iznadprosječno se padaline prognoziraju u sjeveroistočnim područjima.

"Raspored padalina bit će neujednačen, a najviše padalina prognozira se sredinom proljetnog frazdolja. Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti približno jednake u odnosu na proljeće 2022. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padalina, predviđaju umjerenu (oko 40 posto) mogućnost ostvarenja prognoze", ističu u prognozi.

Pojava snijega je izgledna, ali razdoblje padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati.

"Napominjemo kako je prognoza padalina na duže vremensko razdoblje složenija i s manjom mogućnošću za uspješnost u odnosu na prognozu temperature", zaključuju iz FHMZ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije