Odlazak na ljetovanje u moru poskupljenja ove godine postaje privilegij bogatih građana

Obitelji će za ljetovanje u Neumu trebati i do 70 posto manje novca nego u susjednoj Hrvatskoj

ljetovanje
Ilustracija
26.05.2024.
u 16:19

Kada u tražilici na internetu ukucate pojam "ljetovanje", pojave se tisuće naslova poput: "Kada je najbolje ići na ljetovanje", "Kada je najbolje rezervirati ljetovanje", "Trikovi za uštede na ljetovanju"... Ti savjeti nisu ništa novo što bh. građani do sada nisu znali i činjenice o kojima prethodnih godina nisu razmišljali. No, ove godine sve manjem broju građana ove će misli prolaziti kroz glavu jer je činjenica da odlazak na ljetovanje, zapravo, postaje privilegij imućnih stanovnika ove države.

Troškovi rasli

Da bi tročlana obitelj iz BiH provela sedam dana u apartmanu u Makarskoj, morat će samo za noćenje, bez hrane, prosječno izdvojiti oko 1000 eura ili gotovo 2000 KM u srpnju. Dodamo li na listu troškova hranu, odlazak na izlete ili ručak u nekom od lokalnih restorana…, računica je jasna, rijetko tko će moći ići na more. Ako je prosječna neto plaća u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, 1338 KM, a potrošačka košarica za travanj 2024. iznosila je 2930,20 KM (podaci Saveza samostalnih sindikata BiH), onda je jasno - odlazak u Hrvatsku na more ne može si priuštiti većina građana BiH. I iznajmljivači apartmana kažu da su bh. turiste već odavno zamijenili strani. - Sve su rjeđi turisti iz BiH na hrvatskoj obali. Ima ih, nije da nema, ali nije to ni približan broj od prije nekoliko godina. Sada su njihovo mjesto zauzeli Talijani, Česi, Slovaci, Mađari… - naveli su medijima iznajmljivači s Jadrana. I cijene u Splitu poprilično su paprene. Primjerice, dvije osobe za jednu noć u ne baš opremljenom apartmanu bit će primorane izdvojiti od 176 do 978 KM, ovisno o luksuzu koji si žele i mogu priuštiti. Kada je pak riječ o Crnoj Gori, cijene su malo pristupačnije. Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutačno se kreću između 100 i 150 KM ili više. Analizirajući cijene, vidimo kako je jedini bh. grad na moru Neum jedan od pristupačnijih iako su ugostitelji i u tom gradu povisili cijene u odnosu na prije nekoliko godina. Kako je rekao Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera općine Neum, ove godine cijene u Neumu su za 5 do 10 posto više nego prošle, ali su i dalje za oko 30 posto niže nego u susjednim destinacijama u Hrvatskoj, poput Orebića i Gradca.
- Cijene smo podigli izričito zbog iznimno velikih ulaznih troškova. Hrana poskupljuje na dnevnoj bazi, a podigli smo i plaće zaposlenicima. Zbog toga su svi drugi inputi u hotelu porasli pa je poskupljenje od 5 do 10 posto bio minimum kojim smo htjeli pokriti nove troškove koje nismo planirali - objašnjava Krešić, piše Faktor. Koliko će jednoj četveročlanoj obitelji ove godine trebati novca za sedmodnevno ljetovanje u Neumu, ovisi o više čimbenika. Odlučite li se za apartman, Krešić kaže da se u ovom razdoblju cijena po danu kreće od 50 do 150 eura, koliko će biti u samoj špici sezone. Kada je riječ o hotelskom smještaju, četveročlana obitelj ove godine za hotel s četiri zvjezdice koji se nalazi na samoj obali, na bazi polupansiona (doručak i večera uključeni u cijenu), u ovom razdoblju platit će 250 KM po danu, dok će za isti takav smještaj u srpnju i kolovozu trebati izdvojiti od 450 do 500 KM.
- To su okvirne cijene i one su od 30 do 70 posto niže nego u Hrvatskoj - ističe Krešić, piše Faktor. Odluči li se pak četveročlana obitelj ove godine u špici sezone ljetovati u hotelu u Neumu na bazi polupansiona, dnevno će joj, prema Krešićevim riječima, trebati minimalno 400 KM.

Dalje destinacije

Sve popularnije su, kada je riječ o ljetovanju, dalje destinacije zbog povoljnijih cijena, kažu u agencijama za putovanja. - Ako si građani već mogu priuštiti ljetovanje, onda uglavnom biraju dalje destinacije. Rane rezervacije donose i dodatno niže cijene, pa se i to prati. Među najčešće biranim destinacijama su Turska, Tunis, Egipat, Grčka - kažu u agencijama. Četveročlanoj obitelji za sedam dana u Tunisu treba oko 3980 KM, u Turskoj, antalyjskoj regiji, 4796 KM, oko 3200 u albanskom Draču...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?