Posavske košare

Obitelj Nedić iz Tolise život gradi na tradicijskom zanatu

13.01.2022.
u 20:46

Među rijetkima su koji djecu školuju na starinski način, od košara, posla koji je ranije dominirao u tom kraju

Mnoge su obitelji iz tri posavske općine u potrazi za boljim životom krenule put zemalja Zapada. Ipak, ima obitelji koje svoj rodni kraj ne napuštaju, možda tek po koji mjesec da bi dodatno zaradili, piše Večernji list BiH. Takav smo primjer pronašli u Tolisi u obitelji Marine i Darka Nedića, koji su po mnogo čemu za isticanje. Među rijetkim su koji djecu školuju na starinski način, od posavskih košara, posla koji je nekada dominirao u Posavini s oko tisuću proizvođača vrbovog pruća, no danas se samo rijetki bave tim tradicijskim zanatom. Ipak, sve je to nedostatno pa su često prinuđeni i na dodatne poslove koji se na Zapadu nekako podrazumijevaju, no na domaćem terenu prava su iznimka.

Školovanje od košaraštva

U 6-članoj obitelji Nedić majka Marina je kućanica, a potječe iz obitelji koja se tradicionalno bavila uzgojnom pruća (šibe). Njezin otac Marko kao i djed Đuro Dominković te stričevi svoja znanja o sadnji pruća i košaraštvu prenijeli su na Marinu. Iz njihovih vrijednih i umješnih ruku izlazili su najraznovrsniji proizvodi od šibe, gotovo umjetničke vrijednosti. Marina i Darko Nedić (električar po struci) imaju četvero djece i tu počinje druga priča koja potvrđuje pravilo da se tamo gdje nema previše i gdje su djeca upućena od najranije dobi poštovati red i rad postižu najbolji uspjesi u školi i životu. Najstarija Lucija je od djetinjstva bila radoznalo dijete s velikim potencijalima. Učenica generacije u osnovnoj i srednjoj školi, obrazovanje je nastavila u Osijeku na Medicinskom fakultetu gdje je stekla titulu liječnice, a onda je nastavila specijalizaciju pedijatrije. Filip i Darija su blizanci, trenutačno na studiju u Osijeku. Filip studira ekonomiju i vrsni je odbojkaš, a najmlađi Marko je srednjoškolac (smjer elektrotehnike) u Orašju. I na kraju, točku na “i” uspjeha Nedića stavlja Darija, studentica povijesti i pedagogije, koja ovih dana puni stupce medija regije zbog originalne i kreativne inovacije. Darija je sa svoje dvije prijateljice na Filozofskom fakultetu u Osijeku kao tim pod imenom “Suđenice glagoljaške” osvojila prvo mjesto na 3. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u kategoriji “Kreativni planet” u kojem su se natjecala 133 tima. U njihovom je slučaju pobjeda doslovce slatka! Kako i ne bi bila kada su osmislile bombonijeru Glagoljadu, s čokoladicama u obliku slova hrvatske glagoljice, i time pokupile simpatije stručnog suda.

”Kreativni planet”

Osvojile su i nagradu “Vodik” koja će im biti uručena na svečanosti u Osijeku 29. travnja 2022. Studentica Darija Nedić zaključuje kako su kroz taj proizvod željele oživjeti hrvatsku glagoljicu, upoznati ljude s tim pismom i čuvati ga od zaborava. Ponosni roditelji, kažu, okupljaju se rado, kad god im vrijeme i aktualna korona dopuste, te su apsolutno uvijek oslonac jedni drugima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?