SUM TV otvoreni TV studio

Obilježen Svjetski dan slobode medija kroz televizijski program SUM TV-a

05.05.2022.
u 09:33

U intervjuima je više od 40 sudionika podsjetilo da treba bitno poboljšati zakonsku regulativu kako bi novinari svoj posao radili u sigurnijem i slobodnijem ambijentu

U povodu Svjetskog dana slobode medija Studij novinarstva Filozofskog fakulteta i sveučilišna televizija u Mostaru organizirali su jedinstven događaj - SUM TV otvoreni televizijski studio - u središtu Mostara ispred Rektorata Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH. U cjelodnevnom televizijskom programu govorilo se o važnosti slobode i zaštite medija iz područja obrazovanja, kulture, sporta, politike, gospodarstva… Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić čestitao je svim medijima njihov dan. - Važnost medija u demokratskom društvu od neprocjenjive je važnosti. Trebamo težiti slobodi medija. Uvijek trebamo imati neki krajnji cilj, nekad ćemo do njega doći malo lakše, nekad teže, ali on mora postojati. Imali smo mnoštvo studenata, veliki broj gostiju koji su pokazali širinu našeg društva i Sveučilišta.

Više od 40 sudionika

U intervjuima je više od 40 sudionika podsjetilo kako treba bitno poboljšati zakonsku regulativu kako bi novinari svoj posao radili u sigurnijem i slobodnijem ambijentu jer su često izloženi pritiscima, prijetnjama i zastrašivanju. Zato je bitno da uvažavanje slobode medija bude važan dio naše kulture, a Svjetski dan slobode medija prilika je da se podsjetimo na zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija. Voditelj sveučilišne televizije i pročelnik Studija novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a dr. sc. Franjo Takač kazao je kako SUM TV prati obrazovne i društvene teme te rad Sveučilišta.

 

 

- Služimo kao platforma za učenje svojim studentima i jako smo zadovoljni rezultatima koje smo postigli, a i naša javnost i publika daju nam motivaciju, pohvale, konstruktivne kritike te, naravno, svaki dan se poboljšavamo - kazao je dr. Takač. Rektor Tomić, a i pročelnik Takač, istaknuli su kako su otvoreni za suradnju sa svim drugim medijima u našem okruženju i zajednici. Tako da je poziv na suradnju upućen svima.

Zajednička odgovornost

Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, podsjeća nas na našu zajedničku odgovornost za zaštitu slobode medija i našu obvezu da poduzmemo sve što je u našoj moći kako bismo omogućili novinarima i dalje obavljati svoj posao pošteno i otvoreno, u okruženju koje nije ispunjeno strahom i zastrašivanjem.

Bez toga demokracija ne može opstati, a svi se moramo potruditi više kako bismo postigli taj cilj. Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 3. svibnja Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o načelima slobodnih medija koju je sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom - zaštititi temeljna prava slobodnoga tiska. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije