Nevesinje

Obilježavanje 24. godišnjice stradanja civila

nevesinje
29.05.2016.
u 08:00

Danas će se u 13 sati u selu Žulja, općina Nevesinje, okupiti veći broj prijeratnih mještana ovog i još nekoliko okolnih mjesta stradalih u proteklom ratu u sklopu obilježavanja 24. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka u ovim selima. Mještani će se okupiti ispred lokalne džamije i spomen-obilježja u mjestu Žulja gdje će biti organiziran prigodan program i molitva za ubijene civile Žulje i okolnih sela. Inače iz sela Žulja odvedeno je i likvidirano 33 mještana od ukupno 305 ubijenih Bošnjaka općine Nevesinje, a čija su tijela potom bačena u jamu “Lipovača”. Inače, općina Nevesinje je, nakon Srebrenice i Prijedora, treća općina po postotku ubijenih stanovnika civila u proteklom ratu. Kako nam je kazao Ismet Ćatić, koji je u ovim zločinima izgubio oca, rođake i susjede, u kolovozu 1993. vojnici VRS-a prebacili su kosti pobijenih kamionima iz jame “Lipovača” u nepoznatom smjeru. Njegove spoznaje govore kako su u namjeri zataškavanja zločina ondašnje vlasti Nevesinja organizirale prebacivanje posmrtnih ostataka u TE Gacko.

U ponedjeljak, 30. svibnja, bit će organizirana i identifikacija posmrtnih ostataka koji su pronađeni na lokaciji jame. Obitelji mole za bilo kakvu informaciju koja bi uputila na posljednje počivalište onih čiji ostaci još nisu pronađeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?