potrošači zabrinuti

Obavijesti o povećanju cijena energenata u BiH počinju stizati

plin
24.12.2021.
u 09:51

“Skok na burzi neće imati značajne efekte na nas, na Federaciju BiH i BiH kompletno”, rekla je direktorica Energoinvesta

Iako cijene energenata na burzi dosežu vrtoglave iznose, gospodarstvo i građani u Bosni i Hercegovini još uvijek plaćaju višestruko manje račune. No, najave o povećanju cijena energenata već su pretočila u obavještenja. Jedno tako stiglo je na račun korisnika plina u Istočnom Sarajevu.

Cijena tisuću kubnih metara plina, prelazile su 2.000 dolara posljednjih dana na burzi. Povjesna je ovo cijena koju kupci u BiH neće platiti.

“Taj skok neće imati značajne efekte na nas, na Federaciju BiH i BiH kompletno”, rekla je Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta, javlja N1. 

Iz Energoinvesta koji je uvoznik plina za BiH, kažu, ugovori za početak 2022. godine potpisani su. Energoinvest plaća oko 1/4 burzanskih cijena.

“Međutim, događaji su sada u siječnju, mi moramo ići s praćenjem povećanja od strane Gazproma, to je sve kontrolirano u odnosu na ono što se događa na platformi TTF. Radi se o nekom povećanju cijene od 11 posto. Energoinvest mora zaračunati promjenu cijene od strane Gazproma. Kako će sada ditributeri reagirati, odnosno vlasnici, to ne znam”, pojasnila je Hadžialjević.

Potrošačima u Istočnom Sarajevu već je stiglo upozorenje. Cijenu plina “Sarajevo-gasu” A.D. Istočno Sarajevo povećao je distributer KJKP “Sarajevogas”, zbog čega su kupcima najavili povećanje od 17 posto.

Sinkronizirano rastu i cijene drugih energenata. Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) završila je pregovre s gospodarstvenicima. Iako je došlo do poskupljenja, kažu, cijene su im i do pet puta manje od onih na burzi.

“Trenutno je tržišna, burzanska, cijena za iduću godinu oko 250 EUR/MWh. Za idućih 12 mjeseci smo usuglasili cijene el. energije za kupce koji pripadaju tržišnoj opskrbi te iste se kreću od 50 do 87 EUR/MWh”, dodao je Velibor Šipovac iz ERS-a.

Još uvijek traje borba velikih gospodarstvenika u FBiH za ograničenje rasta cijena struje. Čeka se odluka Doma naroda o Zakonu o električnoj energiji.

“BiH izvozi el.energiju, ima višak el.energije i jasno je da smo u boljoj situaciji od svih susjeda. Zato očekujemo od vlade da podrži industriju u ovim teškim izazovnim vremenima”, naveo je Nikhil Mehta iz Arcelor Mittal.

Mnogo toga bit će jasnije kada stignu računi za siječanj, i kada se izjasni Dom naroda FBiH. Stručnjaci kažu da će rekordne cijene energenata morat padati. No, odgovora, kada točno – nema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije