U Odžaku održana druga temeljna formacija animatora

Nužno je progovoriti o vlastitoj obitelji

09.02.2022.
u 16:57

Mnoge organizacije u BiH okupljaju mlade kojima nude različite edukativne, zabavne, sportske, kreativne, duhovne, političke programe u cilju obogaćivanja njihove svakodnevice i kako bi im ponudili priliku za dodatno neformalno usavršavanje.

Razvijaju talente

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II." mjesto je koje mladima nudi mogućnost odgoja i rasta u vjeri, priliku za susrete s drugim i drukčijim, razvijajući svoje talente. Već devetu godinu zaredom organiziraju školu animatora "Mladi za mlade" čija je specifičnost programa u tome što mladi uče od mladih kako postati animatori i voditi skupine mladih u župnim zajednicama. Dosadašnje iskustvo pokazalo je kako su animatori uvelike olakšali pastoralno djelovanje u župama i postali pouzdan stup u realizaciji projekta na nadbiskupijskoj i međunarodnoj razini. U sklopu toga projekta u Pastoralnom centru u župi Glavosjeka Ivana Krstitelja u Odžaku održana je druga temeljna formacija animatora posavskog kraja koja je okupila 15 mladih koji su s animatorima instruktorima prolazili kroz niz aktivnosti. Animatori su svaki dan imali priliku sudjelovati na sadržajnim molitvama te svetim misama koje je predvodio vlč. Ilija Orkić, župnik mjesne župe, koji je mlade pozvao na odgovorno i ustrajno življenje svog kršćanskog i animatorskog poziva. Prva večer susreta započela je refleksijom na prošli susret te uvodnim predavanjem i upoznavanjem s temom programa - "Mjesto i pripadnost animatora u zajednici". Animatori su imali priliku kroz praktičnu vježbu uvidjeti kako zajednica funkcionira i koje su njezine karakteristike, što podrazumijeva međusobnu povezanost svakog člana. Drugog dana formacije animatora sudionici su radili u malim skupinama o raznim temama te osobito o važnosti zajednica koje čine stup njihova postojanja - obitelj i Crkva. Na prvoj radionici, tijekom koje je naglasak stavljen na obitelj kao najvažniju jedinicu u društvu, sudionici su se osvrnuli na vlastite obitelji. - Govor o vlastitoj obitelji nije uvijek najjednostavniji, ali je nužan kako bismo izgradili cjelovitu ličnost i razvili sve njezine predispozicije - kaže Antonio Topalović iz Nadbiskupijskog centra. Realizirana je i radionica o temi "Crkva - zajednica".

Biblijski temelj

Cilj radionice je bio otkriti biblijski temelj Crkve kao zajednice te osvijestiti mladima važnost njihove pripadnosti i aktivnog djelovanja unutar Crkve. Kroz vježbu "Područje djelovanja animatora" sudionici su na kreativan način prikazali koje su to sve sfere u kojima mladi animator može razvijati talente na korist drugima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije