Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Nutricionistica objasnila zašto su nam potrebni minerali te kakav učinak probava ima na zdravlje

Loše regulirana probava često je uzrok mnogih tegoba, pa je važno dobro paziti na nju.
04. svibnja 2021. u 08:52 0 komentara 140 prikaza
Foto: ilustracija

Veličina jednog gumenjaka je osam i pol metara, no tolika je dužina i crijeva u našem organizmu. Probavni sustav slikovito bi predstavljao hodnik kojim prolazi naša hrana, a da putem ne naiđe na prepreku, moramo se pobrinuti sami. Kako to činiti, objasnila je nutricionistica Kristina Aralica Tušek, piše Zadovoljna.hr. 

- Znamo da se naša crijeva zapravo nazivaju drugim mozgom i zaista nam ta neprestana komunikacija između crijeva i našeg pravog mozga omogućuje i dobro raspoloženje, smanjenje rizika od pretilosti, dobar imunitet te poboljšanje naših kognitivnih funkcija, napominje nutricionistica Kristina Aralica Tušak.

Kao i u bilo kojoj drugoj komunikaciji, razmjena informacija između dvije strane treba biti uravnotežena. Na pravilnoj prehrani, tjelovježbi i kvalitetnom snu svaki će organizam biti zahvalan, no još će radosniji biti ako mu pomognemo vitaminima i mineralima.

Premda su u organizmu potrebni u vrlo malim količinama, neki znanstvenici smatraju da su minerali čak i važniji od vitamina jer tijelo može sintetizirati i neke vitamine, ali nijedan mineral. Minerali su nositelji životnih funkcija, neobično važni za biokemijske procese. Za normalan je rad organizma potrebno oko osamnaest zasad poznatih minerala.

Jedan od najvažnijih za naš organizam, magnezij, mineral prisutan u prirodi, Zemljinoj kori, stijenama i vodi, a čak u spojevima i u fotografskoj leći, ima dvostruki pozitivni učinak – stimulativno djeluje na um i tijelo, a unesemo li ga u organizam, izazvat ćemo čak tri stotine reakcija.

- Možda malo manje poznata većini ljudi jest njegova uloga u probavnom sustavu. Osim što može malo potaknuti probavu u toj njezinoj zadnjoj fazi, on je izrazito važan kako bi se hranjive tvari mogle apsorbirati u tijelu, riječi su nutricionistice.

Uz razgradnju hrane upravo je apsorpcija hranjivih sastojaka jedna od vodećih uloga probavnog sustava. Loše regulirana probava često je uzrok mnogih tegoba, pa je važno dobro paziti na nju.

Osim magnezija u pravilnom radu probavnog sustava pomoći će i drugi minerali poput hidrogenkarbonata, sulfata i kalcija. Hidrogenkarbonati osiguravaju odgovarajuću pH-ravnotežu jednjaka i želuca. Oni na sebe vežu kiseline i tako smanjuju osjećaj žarenja kod žgaravice. Sulfati su najvažniji za održavanje zdrave probave s prirodnim laksativnim učinkom, a također poboljšavaju cirkulaciju krvi u želučanoj sluznici, dok kalcij igra važnu ulogu u razgradnji hranjivih tvari, zdravlju kostiju, normalnom funkcioniranju živčanog, mišićnog i krvožilnog sustava.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.