Predmet protiv Mile Puljića

Nožica: Dokazivat ćemo zakonitost odluke o uspostavi HZ HB

23.02.2017.
u 07:00

Na Sudu BiH održana je statusna konferencija u predmetu protiv Mile Puljića, osumnjičenog za ratni zločin u Mostaru tijekom rata. Odvjetnica Mile Puljića Senka Nožica kazala je da su završene sve potrebne radnje za saslušanje svjedoka, vojnog vještaka Milana Gorjanca, te da će svjedocima koji budu pozvani biti predočeni dokumenti koji su u predmetu “Prlić i ostali” prihvaćeni kao dokazi, piše Večernji list BiH. Prema riječima odvjetnice Nožice, kada završe s vještakom iz Slovenije, utvrdit će konačnu listu svjedoka.

Bez zone odgovornosti

- Obrana želi dokazati nekoliko stvari u ovom predmetu. Prvo, da Mile Puljić nije odgovoran za djelo koje mu se stavlja na teret, zatim da II. bojna II. brigade uopće nije imala zonu odgovornosti u Šantićevoj ulici, odnosno da je imala zonu odgovornosti u dijelu Šantićeve koji jest obuhvaćen optužnicom, ali u kojemu nije bilo ni ranjavanja ni pogibije. Dokazivat ćemo opći kontekst udruženog zločinačkog pothvata i opći kontekst rasprostranjenog etničkog čišćenja o kojem je Tužiteljstvo uz ispitivanje pojedinih svjedoka ponešto reklo, ali nije dalo konačni odgovor na to pitanje. Treća stvar koja je bitna, dokazivat ćemo zakonitost, odnosno osnovanost na zakonu i Ustavu, odluke o uspostavi HZ HB.

Imat ćemo jednog svjedoka, stručnjaka iz oblasti Ustava, koji će prezentirati Sudu na koji način je donesena odluka Ustavnog suda o ukidanju HZ HB i koji su razlozi bili i na koji način je to tehnički odrađeno te jesu li relevantne vlasti u HZ HB po pravilima po kojima postupa Ustavni sud uopće mogle reagirati na tu odluku i je li njima ikada dostavljena.

Nakon vještaka svjedoci

Iako se čini da je riječ o nečemu što je davnih dana prožvakano, postoji jedno pravilo da sve ono što se stavlja u optužnicu, a da to prije nitko nikada nije pobijao, imate pravo pobijati.

Koliko je meni poznato, pred Sudom BiH nikada ovakve stvari nisu pobijane, dok je u Haagu u predmetu “Prlić i ostali” to činjeno, a kojemu se bliži kraj, i vidjet će se konačno koliko su obrane uspjele u dokazivanju odnosno pobijanju tih navoda u toj optužnici, a koji idu u prilog tužiteljskoj tezi da je bio udruženi zločinački pothvat. Dakle, kada izvedemo našeg vještaka vojne struke, obrana će sagledati sve i tada će odlučiti koji će joj svjedoci biti potrebni i koliko će ih biti, kazala je odvjetnica Nožica. Zbog obveza odvjetnice Nožice u ožujku u Haagu u predmetu “Prlić i ostali” te zbog zdravstvenih problema jednog člana Sudskog vijeća, glavni pretres u ovom predmetu održat će se u drugoj polovini travnja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?