Čitluk

Novoizgrađenu crkvu svetoga Jure u Služnju blagoslovio biskup Perić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
25.04.2016.
u 07:00

Budući da su dugi niz godina svete mise na Služnju slavljene u ovećoj grobljanskoj kapeli, vrijedni mještani Služnja, naselja koje pripada župi Čitluk, 29. kolovoza 2013. godine započeli su i u rekordnom roku od dvije godine u potpunosti završili i uredili svoju novu crkvu u kojoj se od 29. kolovoza prošle godine redovito slave svete mise, piše Večernji list BiH.

Na radost, čast i ponos svih mještana Služnja, na blagdan sv. Jure, nebeskog zaštitnika Služnja, tu novoizgrađenu područnu crkvu sv. Jure na Služnju svečano je blagoslovio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić, koji je, uz koncelebriranje čitlučkog župnika fra Mire Šege i dekana Broćanskoga dekanata fra Daria Dodiga te još nekoliko svećenika, i predvodio svetu euharistiju.

Za taj veliki i svečani događaj mještani Služnja su se duhovno pripravili trodnevnicom u sklopu koje se svake večeri molila krunica i slavila sveta misa.

Brojni gosti

Uz gotovo sve mještane, svečanom blagoslovu crkve nazočili su njihovi brojni gosti i prijatelji, općinski čelnici Čitluka, brojni visoki predstavnici hrvatskog naroda svih razina vlasti u BiH, predvođeni hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, potom čitlučki gospodarstvenici kao i mnoštvo vjerničkog puka iz cijeloga Brotnja i šire.

Na početku svete mise čitlučki župnik fra Miro Šego, koji je i najzaslužniji za gradnju crkve, pozdravio je biskupa, svećenike, nazočne hrvatske dužnosnike, gospodarstvenike i svekoliki vjernički puk te je istaknuo:

- Crkva je uvijek bila i jest središnje mjesto vjerskog i kulturnog događanja. Uvijek je bila ponos nekog mjesta pa vjerujem da je tako i danas ova novoizgrađena crkva u Služnju.

Dugo su ovi mještani planirali, nadali se i sanjali imati jednu crkvu u središtu svoga mjesta, na ponos njima i svima koji kroz njihovo mjesto prolaze. I hvala Bogu, današnji Služnjani dosanjaše svoj san i danas su s razlogom i radosni i ponosni.

Žrtva i ljubav

Dvije i pol godine su prošle otkada se postavio kamen temeljac pa do današnjega dana. Uložilo se puno truda i znoja, žrtve i ljubavi, molitve i vapaja, da bi se ova crkva izgradila.

U njezinoj izgradnji sudjelovali su mještani, od najmanjega koji je mogao nositi kosor ili sjekiru kad smo počeli uređivati ovaj ovdje prostor, pa do onih najstarijih koji su svojim znanjem i savjetima podupirali projekt.

I Bogu hvala, danas smo ovdje gdje jesmo, vjerujem u jednom prekrasno uređenom prostoru i jednako tako na najljepšem mjestu u Služnju. Ponosni smo i Bogu zahvalni za ovo zdanje. Neka ono postane mjesto izgradnje, povezanosti i novoga zaleta ovoga mjesta, naše župe i naše nam drage Hercegovine, rekao je fra Miro. Biskup Perić je kazao:

- Bilo mi je vrlo drago čuti kad je župnik rekao da je ovo najljepše mjesto, možda i najljepša zgrada u ovome prostoru, koju darujemo Bogu i sv. Juri, zaštitniku ovoga mjesta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije