VLADA FBIH

Novim dopunama direktor FUP-a kontrolira svu policiju

'lukac_nnn_bih_091210'
Foto: ''
10.03.2014.
u 08:57

Naime dopunama se precizira da federalni ministar ima pravo i dužnost izdati uputu o načinu postupanja policijskih snaga u slučajevima kada se radi o nadležnostima Federacije i kada je u većem opsegu narušen javni red i mir, sigurnost građana, osoba koje obavljaju svoje službene dužnosti i imovina

Usvajanjem dopuna Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH, Vlada FBiH je na svojoj posljednjoj sjednici dala ovlasti federalnom ministru i direktoru Federalne policije da u određenim situacijama mogu kontrolirati čitavu sigurnosnu situaciju na području cijele BiH.

Postupanje policije

Prema ovim izmjenama zakona, županijski ministri su u tim situacijama dužni postupati po naredbama federalnog ministra i direktora FUP-a. Naime dopunama se precizira da federalni ministar ima pravo i dužnost izdati uputu o načinu postupanja policijskih snaga u slučajevima kada se radi o nadležnostima Federacije i kada je u većem opsegu narušen javni red i mir, sigurnost građana, osoba koje obavljaju svoje službene dužnosti i imovina. “Kada ministar izda uputu o načinu postupanja, županijski ministri dužni su postupiti po uputi i o tome obavijestiti ministra”, stoji u ovim dopunama. Drugom dopunom ovog zakona je regulirano da direktor policije izdaje naredbe i poduzima sve potrebne mjere angažiranjem svih policijskih snaga u Federaciji radi izvršavanja policijskih poslova iz nadležnosti Federacije i kada je u većem opsegu narušen javni red i mir i sigurnost građana, osoba koje obavljaju svoje službene dužnosti i imovina. U svim slučajevima kada direktor Federalne policije izda naredbu, policijski ravnatelji u županijama dužni su postupati po naredbi u okviru svojih ovlaštenja i o tome obavijestiti direktora policije.

Definirati situacije

Prema riječima Ivice Jurčića, predsjedatelja Odbora za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u navedenim izmjenama i dopunama ovog zakona nema ništa sporno ako se zakonom jasno definira koji su to konkretni slučajevi kada se federalni ministar i direktor policije mogu tako ponašati. “Dopune mogu biti zamka ako se usvoje ovako, naime prije svega treba donijeti Zakon o izvanrednim situacijama. Nakon toga taj zakon treba uvrstiti u dopune Zakona o unutarnjim poslovima”, kazao je Jurčić. U protivnom, prema njegovim riječima, prijeti opasnost da se ovlasti koje omogućavaju ove dopune mogu zloupotrijebiti.

“Treba definirati što znači narušena sigurnost građana, jer mi u BiH svakodnevno imamo narušenu sigurnost građana zbog organiziranog kriminala. Otvaranjem širokog spektra i nejasnim definiranjem situacija za koje vrijede ove dopune otvara se mogućnost ministru i direktoru policije da sami procjenjuju kada preuzimaju kompletnu ingerenciju nad sigurnosnim sustavom FBiH, što se i te kako može iskoristiti u razne svrhe, pa i političke”, kazao je Jurčić. Inače, Vlada Federacije BiH je ovu odluku donijela nakon što su realizirali zaključke o sigurnosno situaciju u FBiH nastaloj u veljači kada je zapaljeno nekoliko zgrada županijskih i državnih institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije