Slaba prodaja domaćeg voća

Novi urod jabuke uništio mraz, kruška prošla još gore

24.05.2022.
u 21:06

Od mraza su najviše stradali idared i gala, od 50 do 80 posto. To znači da su gotovo sve najznačajnije sorte koje se uzgajaju u voćnjacima, u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske pretrpjele štetu od mraza.

I dalje se nastavlja trend slabe prodaje domaćih jabuka. Građanima se i dalje u tržnim centrima uglavnom nude jabuke iz inozemstva, najviše iz Poljske i Italije, a cijena doseže i tri marke po kilogramu, piše agroklub.ba.

Utjecala i suša

Ova godina nije obećavajuća jer su proljetni mraz i prošlogodišnja suša utjecali na rod. Stanje je bolje u istočnome dijelu, konkretno na Majevici. Razlog slabom zametanju plodova je i prošlogodišnja suša koja je utjecala na slabiju diferencijaciju rodnog pupa, što je dovelo do prelaska mnogih rodnih pupova u lisne, a ne u cvjetne. Kruška je još gore prošla.

Ovisno o lokalitetu, šteta se kreće od 30 posto do 100 posto. Stabla su dugo cvjetala zbog čega su bila podložna kasnim mrazevima i ispostavilo se da su najbolje prošli zasadi u kojima je cvjetanje ranije završeno, a najgore voćnjaci, u kojima je cvjetanje počelo kasnije. I kod krušaka stanje je bolje u istočnome dijelu gdje je šteta oko 30%, navodi agroklub.ba.

Međutim, najgore je to što većina ploda, koja je ostala na granama nakon prvog opadanja poslije cvatnje, ima mrazne prstenove zbog čega neće moći ići u prvu klasu, veću industriju. I kod krušaka su bolje prošle sorte koje su ranije cvjetale, a najveća šteta je na sorti viljamovka. Zanimljivo je da će najviše roda, u ovoj godini, biti na šljivama. Osim čačanske rane i ljepotice, na kojima, na pojedinim lokalitetima, ima šteta od mraza, čačanska rodna i stanley, kao i požegača, imaju dosta roda što bi, ako ne bude ekstremnih vremenskih uvjeta u vidu suše i tuče, trebalo biti jamac da će se nakon nekoliko godina u kotlovima ponovno peći šljivovica.

Breskve i marelice već nekoliko godina u sjeverozapadnom dijelu ne mogu nikako izići na kraj s mrazevima. Isto je i u ovoj godini. Šteta je od 80 posto do 100 posto, a pojedini zasadi u istočnom dijelu zadržali su većinu roda na granama. Breskva je, zbog osjetljivosti na mrazeve i slabog zanimanja voćara za sadnju izbačena iz ovogodišnjeg pravilnika Ministarstva poljoprivrede RS-a koje će, kao i lani, sufinancirati sadnju novih zasada voća.

Poticaji za maline

Umjesto breskve poticat će se sadnja malina. Što se tiče trešanja i višanja, uglavnom su se izborile s mrazevima, a krenula je i berba ranih sorti trešanja. Kilogram se prodaje od pet do devet KM, ali imajući u vidu da je tek počela berba, cijena će, sasvim sigurno, padati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?