NOVI NAPORI

Novi razgovori lidera o rješavanju slučaja ‘Sejdić-Finci’ u siječnju

'europa 3'
Foto: ''
20.12.2013.
u 09:54

Predsjednici SDA, SBB-a, SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SNSD-a i SDS-a proteklih su dana imali međusobne razgovore tijekom sjednica Parlamenta, te se telefonski konzultirali kako bi razmijenili mišljenja oko nastavka pregovora

Lideri sedam stranaka razgovore s europskim predstavnicima oko provedbe presude u slučaju “Sejdić - Finci” nastavit će iza blagdana, odnosno, kako smo doznali, tek u siječnju.

Prijedlozi i modeli

Predsjednici SDA, SBB-a, SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SNSD-a i SDS-a proteklih su dana imali međusobne razgovore tijekom sjednica Parlamenta, te se telefonski konzultirali kako bi razmijenili mišljenja oko nastavka pregovora o ovom važnom pitanju koje je uvjet za daljnji europski put BiH. Kako doznajemo, zajednička je procjena kako nije realno do Nove godine organizirati bilo kakve susrete i sastanke, te dolazak stručnjaka iz Europske unije u BiH kako bi se radilo na rješenjima i konkretnim prijedlozima modela. Europski dužnosnici obaviješteni su da bi sljedeći razgovori vjerojatno trebali biti organizirani do sredine siječnja. Unutarnja politička previranja jedan su od razloga da se nakon blagdana razgovara o važnim procesima koji će BiH odvesti naprijed prema Europskoj uniji. Bošnjačke stranke ni poslije sastanka u Pragu koji je nedavno održan nisu usuglasile stav oko toga koji je model za Bošnjake najprihvatljiviji. Zbog očite predizborne kampanje, počele su međusobne borbe među bošnjačkim stranaka kako bi sada izjavama pridobili birače za izbore u 2014. godini. Pojedini lideri su krivicu za neuspjeh razgovora i nepostizanje dogovora koji su vođeni tijekom cijele godine pokušali prebaciti na hrvatske predstavnike. Hrvatski predstavnici su tijekom svih razgovora i s predstavnicima EU-a, i stručnjacima, i u izravnom razgovoru s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom tražili da se poštuje princip da jedan narod drugome ne bira predstavnike. U dokumentu koji je potpisan nakon sastanka u Bruxellesu 1. listopada upravo je to jasno naglašeno. U točki pod brojem 5. stoji: “Slažemo se, od 10. listopada, s izbornim modalitetima koji će zadovoljiti legitimne interese konstitutivnih naroda i ‘ostalih’ dok ispunjavaju međunarodne standarde.

Spriječiti nametanje

Način izbora dva člana Predsjedništva iz FBiH kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona trebaju uz presudu Suda u Strasbourgu spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem konstitutivnom narodu ili “ostalima”, stoji u dokumentu. Prava jednog konstitutivnog naroda u BiH su pogažena, a Bošnjaci traže i nove mehanizme što i kako im još ukinuti. Novi razgovori pokazat će kako i u kojem smjeru će dalje ići realizacija zahtjeva Europske unije. U međuvremenu je Europska unija novac namijenjen BiH preusmjerila na Kosovo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije