FORMIRANJE VLASTI

Novi pritisci uoči Schmidtove odluke o imenovanju Vlade FBiH

storyeditor/2023-04-18/PXL_DPA_110822_95077771__2_.jpg
19.04.2023.
u 21:40

Predstavnici stranaka "osmorke" i HDZ-a predstavili su pravnim stručnjacima OHR-a svoje poglede oko izbora izvršne vlasti, a organizacije bliske SDA pripremaju nove prosvjede u Sarajevu

Nakon niza susreta koje su imali stranački stručnjaci s predstavnicima međunarodne administracije angažirane u Bosni i Hercegovini oko načina nadilaženja problema s imenovanjem nove Vlade Federacije BiH, u utorak su započeli susreti dužnosnika vodećih stranaka s predstavnicima Ureda visokog predstavnika (OHR), ali i s američkim Veleposlanstvom, piše Večernji list BiH.

Posebno su se susreli predstavnici stranaka koje planiraju uspostaviti vlast u federalnom Parlamentu, dok su u OHR-u bili dužnosnici NES-a s obzirom na to da na izvjestan način ucjenjuju izbor Vlade s drugim posve nerealnim očekivanjima kao što je inicijativa Stranke za BiH i NES-a oko promjene federalnog Ustava.

"Trojka" sigurna

U međuvremenu udruge bliske SDFA koaliciji nastavile su s prijetnjama pokušavajući prodavati maglovite teze s obranom Bosne, Bošnjaka... Stvari su se zakomplicirale nakon što je za potpredsjednika Federacije BiH izabran Refik Lendo iz SDA.
Trenutačno je poznato kako je službeno "trojka", koju čine SDP BiH, NiP odnosno Naša stranka, spremna podržati imenovanje Vlade, dok pak SBiH i NES imaju svoje uvjete koje su istaknuli i na sastanku koji je jučer održan u federalnom Parlamentu. Damir Mašić iz SDP-a BiH izrazio je očekivanje kako će visoki predstavnik praktički povući rješenja koja je nametnuo u izbornoj noći.

- Mi smo danas u ovoj konstelaciji političkih odnosa samo kao posljedica loših odluka i lošeg djelovanja visokog predstavnika. Što se nas osobno tiče i kolektivno u SDP-u, najpoštenije bi bilo da gospodin Schmidt samo onaj politički segment izmjena Ustava, kada su u pitanju rokovi, s tim se slažemo, ali povećanje broja izaslanika, povećanje kvalificirane većine za predlaganje za predsjednika i potpredsjednika Federacije, što se nas osobno tiče, najpoštenije bi bilo da ukine taj segment koji je donio u izbornoj noći - rekao je Mašić.

On se usprotivio privremenim te inzistira na trajnim rješenjima. Admir Čavalić, zastupnik u Parlamentu FBiH iz Stranke za BiH, kazao je da je dobra stvar što je predsjedatelj Ustavnog povjerenstva uputio poziv svim članovima da dostave ustavna rješenja.

- Stranka za BiH i NES u ovom su tjednu zakazali niz sastanaka s predstavnicima "osmorke", u okviru koje djelujemo kao dio parlamentarne većine, s predstavnicima oporbe u federalnom Parlamentu SDA i DF-om, s predstavnicima HDZ-a koji su partner u uspostavi vlasti i s predstavnicima HDZ-a 1990. i drugih stranaka", rekao je Čavalić.

Po njegovim riječima, unutar ovoga probošnjačkog bloka imaju jedinstveno stajalište. Adnan Delić iz NiP-a istaknuo je da podržavaju sve inicijative i sve zaključke u kontekstu građanskog opredjeljenja i Federacije i države BiH, a da visoki predstavnik treba nametati odluke u korist građanskog opredjeljenja. Identično traži i radikalna organizacija ReStart Bosne i Hercegovine koja je pozvala građane BiH u ponedjeljak, 24. travnja s početkom u 14.30 ispred zgrade OHR-a da "izravno odlučuju o sudbini domovine". No, jasno je kako taj projekt predstavlja mimikriju za stvaranje bošnjačke nacionalne državice u kojoj bi Hrvati bili pretvoreni u stvarnu manjinu te bi im bio namijenjen nestanak. Zato je sada ponovno na udaru Schmidt, a onda i Hrvati koji su zapravo meta ovakvih velikonacionalističkih projekata.

Inicijativa SAD-a

O tome svjedoče brojni potezi, kakav je, uz ostalo, i rasplet oko izbora čelnih ljudi u Federalnoj upravi policije. Istodobno, hrvatska strana inzistira da se više ne mijenja ustavna struktura Federacije BiH te narušava balans uspostavljen mirovnim sporazumom koji je teško narušen intervencijama ranijih visokih međunarodnih predstavnika.

Da nije bilo nasilnih izmjena izbornih propisa te ustavnih preinaka 2002. godine, danas Hrvati uopće ne bi inzistirali na bilo kakvom obliku zaštite. Tada je ukinut paritet u Vladi, konsenzus u odlučivanju te dopušteno biranje podobnih Hrvata u jedino tijelo na razini FBiH koje služi za zaštitu nacionalnih interesa. A to je Dom naroda.

Uz Ured OHR-a, i američko Veleposlanstvo će, kako doznajemo, održati niz sastanaka s političkim dužnosnicima kako bi ih pokušali motivirati na postizanje rješenja. Sve ovo očito je uvertira u novu odluku njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?