gradi se punom parom

Novi mostarski zatvor, jedan od najmodernijih u regiji, mogao bi se završiti prije roka

Foto: Klix.ba
1/2
01.10.2020.
u 07:32

"Rok završetka radova je do 1. srpnja 2021. godine, ali mi smo rekli da ćemo čak i ranije završiti, jer nam je dobra dinamika, dobro napredujemo, imamo opremu s kojom možemo raditi, tako da neće biti nikakvih problema”, kazao je Marinčić.

Koronavirus ni učestali kišni pljuskovi ne usporavaju dinamiku radova na izgradnji nove mostarske "Ćelovine“, kompleksa Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Mostar u prigradskom naselju Rodoč-Jasenica. Zamišljen je kao jedan od najsigurnijih zatvora na Balkanu, gdje će se premjestiti zatvorenici iz austrougarske zgrade, koja je u središnjoj gradskoj zoni Mostara.

Radovi koji su nakon osam godine stanke nastavljeni krajem svibnja ove godine odvijaju se punom parom, te to gradilište slovi za jedno od najvećih na području Mostara, piše Klix.ba. 

Nadzornik radova na objektu KPZ Mostar Zvonimir Marinčić kaže kako je dinamika rada odlična i da očekuje kako će preuzete poslove on i njegova ekipa završiti prije roka koji je postavljan za 1. srpnja iduće godine.

“Objekt kontrole ulaska je već pri kraju”, pojasnio je Marinčić pokazujući taj dio građevine, te iskope u neposrednoj blizini koji su kako objašnjava za kontrolu glavnog ulaza i posjete.

“Imamo i tri objekta, odnosno paviljona koji su jedan do drugog koji su spojeni, lamela A,B i C. Lamela A je pri kraju, a lamela B ide svojim tijekom kako treba i započeli smo s lamelom C. Sve se radi po dinamičkom planu, tako da neće biti problema što se tiče rokova”, ističe Marinčić uz napomenu kako je ovo druga faza radova koja je započela krajem svibnja ove godine.

"Rok završetka radova je do 1. srpnja 2021. godine, ali mi smo rekli da ćemo čak i ranije završiti, jer nam je dobra dinamika, dobro napredujemo, imamo opremu s kojom možemo raditi, tako da neće biti nikakvih problema”, kazao je Marinčić. 

Radovima je zadovoljna i Uprava KPZ-a Mostar iz koje podsjećaju kako je 24. rujna 2008. godine Vlada FBiH donijela odluku o izgradnji KPZ-a zatvorenog i poluotvorenog tipa u Mostaru na površini lokacije od 50.000 metara četvornih.

Nadaju se da će po završetku druge faze, koja se odnosi na grube radove objekata u kojima će između ostalog biti zgrada uprave i zatvorske prostorije odmah uslijediti i treća faza. Početkom 2021. planiraju raspisati natječaj za završne radove poluotvorenog dijela zatvora.

Time bi se kako objašnjavaju, stekli uvjeti da se mostarski zatvor za dvije godine preseliti na novu adresu i zatvorenici konačno izmjeste iz središnje gradske zone u Šantićevoj ulici.

Iz KPZ-a Mostar podsjećaju kako zgrada u kojoj su trenutno zatvorenici smješteni potječe iz austrougarskog razdoblja iz 1891. godine.

Novi KPZ Mostar je zamišljen kao jedan od najsigurnijih i najmodernijih zatvora na Balkanu, a izgradnjom, koja se provodi po najvišim europskim standardima rukovodi povjerenstvo Ministarstva pravde BiH.

Prva faza radova, za što je iz proračuna FBiH izdvojeno 3,3 milijuna KM, završena je 2012. , a sredstva za drugu fazu u iznosu od 2,9 milijuna KM osigurana su 2018. godine, kad je sve stalo zbog žalbi izvođača radova. Za nastavak radova koji se trenutno izvode, kako kažu iz KPZ-a Mostar velike su zasluge ministra pravde FBiH.

"Do 2020. godine investirano je 4,8 milijuna KM", naglašavaju iz KPZ-a Mostar. Dodaju da je vrijednost radova koji se izvode od svibnja ove godine 3.491.280 KM, a izvođač radova je ITC d.o.o. Zenica.

Poluotvoreni dio zatvora je predviđen za smještaj 200 osuđenih osoba. Istog kapaciteta kasnije će biti građen i zatvor zatvorenog tipa za zatvorenike s teškim kaznenim djelima i ta dva objekta će biti potpuno odvojena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?