Iako ima novina, i dalje nije potpisan

Novi kolektivni ugovor predviđa mogućnost njegove izmjene

ugovor
19.12.2015.
u 07:00

Iz sindikata kažu kako je opći kolektivni ugovor usuglašen s novim Zakonom o radu, te je dobio odobrenje od Ekonomsko-socijalnog vijeća

Jučer je trebalo biti potpisivanje općeg kolektivnog ugovora u FBiH, koji su usuglasili sindikati i poslodavci prije nekoliko dana. Međutim, Vlada FBiH je izrazila svoje nezadovoljstvo postignutim sporazumom, te je od socijalnih partnera zatražila potpuno usklađivanje općeg kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu, zbog čega je za 90 dana produžen rok za njegovo usklađivanje, piše Večernji list BiH.

To su opravdali zabrinutošću velikih kompanija koje su kazale kako se takav kolektivni ugovor neće moći provesti, te kako će ponovno voditi u sivu ekonomiju i opteretiti gospodarstvo. Predsjednik Samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović jučer nam je kazao kako je kolektivni ugovor o kojem se pregovaralo u skladu sa Zakonom o radu.

- Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća održanoj 15. prosinca ovo vijeće izrazilo je zadovoljstvo postignutim sporazumom, a drugi zaključak je bio da se pristupi potpisivanju ovog ugovora. Na osnovi toga je upućen poziv za potpisivanje ugovora 18. prosinca, kazao je Bajramović. Dodao je kako su se oni odazvali pozivu na potpisivanje ugovora, ali nisu poslodavci koji su jučer ujutro poslali obavijest u kojoj predlažu da se potpisivanje nakratko prolongira. Ali su predstavnici sindikata, kako kaže, bez obzira na obavijest poslodavaca otišli na potpisivanje ugovora.

- Kada je donesen Zakon o radu, tražili smo uključivanje Vlade FBiH u pregovore, ali su to poslodavci odbili, a Vlada im je, kako kaže, govorila kako ona nije potpisnik ugovora.

- Dva mjeseca smo se mučili s procedurama. Mediji su smatrali da se igramo demokracije. Bili smo u opasnosti da postanemo destruktivna snaga, kazao je Bajramović. Također, kazao je kako je održana sjednica ESV 9. studenog na kojoj je zaključeno da se krene u pregovore sindikata i poslodavaca. Na istoj sjednici donesen je zaključak, nakon što se sindikati i poslodavci dogovore o kolektivnom ugovoru, da će Vlada pravovaljanim aktom osigurati primjenu za sve zaposlenike u Federaciji BiH.

- To nam je bila misao vodilja. Dogovorili smo da potpisivanje bude 18. prosinca kako ne bi istekao rok, kazao nam je Bajramović. O nastupu Vlade Federacije BiH, koja je izrazila nezadovoljstvo postignutim sporazumom, Bajramović nam je kazao kako nisu pismeno obavješteni što joj smeta u usuglašenom ugovoru.

- Iako smo više puta tražili da se Vlada uključi u proces pregovora s poslodavcima i sindikatima, imam osjećaj da se Vlada pomalo ponaša prema nama naređivački, a u ESV sva tri partnera su ravnopravna.

Očekujem kako ćemo mi iz sindikata i poslodavci potpisati kolektivni ugovor. Trebamo odraditi svoj posao i poduzeti sve korake, kazao je Bajramović.

Iako je Vlada izrazila nezadovoljstvo postignuti sporazumom, Bajramović je kazao kako novi kolektivni ugovor predviđa i mogućnost izmjene, što do sada nije bio slučaj, te zapravo nije bilo prepreka u njegovom usvajanju.

Sindikati će imati početkom sljedećeg tjedna sjednicu predsjedništva, te će se onda znati koji su daljnji koraci.

I jedna i druga strana ponovno imaju rok od devedeset dana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?