Visoko

Novi astronomski opservatorij u BiH uskoro otvara svoja vrata

15.11.2023.
u 13:15

Nakon mnogo ulaganja i nekoliko godina rada i priprema, prvi poslijeratni astronomski opservatorij u Bosni i Hercegovini dočekao je i svoje službeno otvorenje.

Novi astronomski opservatorij smješten u centru Visokog, na terasi novog shopping centra i hotela “Vema”, će stupiti u pogon u subotu, 18. studenog 2023. godine.

Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konzultantski tim eksperata iz AD Orion.

Zgrada nekadašnje robne kuće Vema uskoro postaje dom impozantnog objekta u kojem se nalaze hotel sa 140 ležaja, spa centar, teretana, brojne trgovine, alpinistička umjetna stijena i kao specijalna atrakcija – novi astronomski opservatorij.

Investitor Osman Suša je još od početka izgradnje objekta imao ideju da se na terasi objekta postavi kupola sa teleskopom.

Kupola je montirana još prije pet godina, a u međuvremenu su trajali unutarnji i vanjski radovi na objektu. Njen prečnik je 5,5 metara što dozvoljava istovremeni boravak više osoba u prostoru ispod kupole.

Konzultanti i konzultantice iz AD Orion su sa Sušom u prosincu 2022. godine, službeno potpisali memorandum o suradnji kao i uspostavi astronomskog opservatorija - koji nosi naziv “Astronomska opservatorija VEMA Visoko”.

Tijekom proteklih mjeseci konzultanti iz AD Orion su stupili u kontakt sa njemačkom tvrtkom Astroshop.eu kod koje je naručen teleskop sa popratnom opremom prema utvrđenim specifikacijama te je izabran teleskop reflektor američke tvrtke MEADE.

Teleskop ima prečnik 35,5 cm, fokusno rastojanje od 284,5 cm. Maksimalno korisno uvećanje teleskopa je 710 puta.

Teleskop je u Visoko stigao sredinom kolovoza, kada je najprije uslijedila mehanička montaža, a zatim podešavanje motora koji rotiraju kupolu i pomjeraju slajd kroz kojim se promatra nebo.

Cjelokupno istraživanje tržišta, preuzimanje i montažu teleskopa je obavila ekipa iz AD Orion, odnosno eksperti Jasmin Dolamić i Armin Hujić na čelu sa Muhamedom Muminovićem.

Djelomice vedro vrijeme iznad Visokog iz AD Orion su iskoristili da testiraju teleskop i elektronski sustav kojim se teleskop usmjerava ka nebeskim objektima. Instrument je u potpunosti automatiziran i sadrži bazu od 145.000 objekata, tako da se pritiskom na dugme usmjerava prema željenom svemirskom objektu. S obzirom na lokaciju opservatorija on je namjenjen isključivo za popularizaciju i edukacije iz astronomije.

Ekipa iz AD Orion priprema poseban program ekploatacije teleskopa, odnosno program individualnih i skupnih posjeta, konferencija, predavanja i radionica za sve dobne skupine.

Predstojeće otvorenje “Astronomske opservatorije VEMA Visoko” simbolizira povratak ozbiljnije astronomije u našoj zemlji, kojim se BiH ponovno vraća na zvjezdane staze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije