Prekogranično energetsko umrežavanje

Nove šetnice i cijela obala pokrivaju se LED svjetiljkama

16.09.2016.
u 10:00

U cilju stvaranja još boljih uvjeta za odmor i rekreaciju svojih brojnih gostiju, u Neumu se ide korak dalje pa se ovaj jedini bh. gradić na moru uključio i u vrijedan međudržavni projekt ekološkog, ali i energetskog umrežavanja. To je za cijelu Hercegovinu jedan zaista veliki iskorak glede očuvanja ekološke svijesti, ali i uporabe obnovljivih izvora energije. Tako je Općina Neum predstavnik BiH u milijun KM vrijednom CB-GREEN projektu prekogranično-zelenog i energetski učinkovitog umrežavanja. Spomenuti projekt provodi Općina Neum u suradnji s Gradom Mostarom i Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu (REDAH). Na drugoj strani Republiku Hrvatsku predstavlja Grad Zadar u suradnji s Razvojnom agencijom Zadarske županije ZADRA NOVA i NVO-om “Eko Zadar”. Na primjeru Općine Neum posložilo se nekoliko dobrih stvari u obnovi općinske infrastrukture, a onda je i stigao ovaj projekt promoviranja energetske učinkovitosti.

“Javna LED rasvjeta postavljena je na novoizgrađenoj šetnici Surdup I za koju smo još ranije izdvojili dosta sredstava te tako oduševili naše goste koji mogu uživati u noćnim šetnjama. Izvršena je i zamjena postojećih svjetiljki LED rasvjetom u Ulici dr. Franje Tuđmana, a u tijeku je izgradnja i solarnog rasvjetnog sustava na poluotoku Kleku. Stoga smo i više nego zadovoljni provedbom ovog CB-GREEN projekta koji će nam biti vodilja da uskoro i cijelo gradsko područje pokrijemo ovim LED svjetiljkama. Naravno da je jako bitna ta ušteda električne energije i promoviranje energetske učinkovitosti pri čemu se koriste obnovljivi izvori energije. U konačnici, cijela će naša obala biti osvijetljena na ovaj način - ističe načelnik općine Neum dr. Živko Matuško. Uz postavljanje LED svjetiljki, kroz CB-GREEN projekt urađeni su i još neki strateški dokumenti Općine Neum. Tu se prije svega misli na akcijski plan energetske učinkovitosti neumske općine prema kojem se održavaju i radionice s temama upravljanja energijom. Uspostavljena je i usluga info-deska u prostorijama Općine, a gdje svi građani Neuma i njihovi gosti mogu dobiti odgovore na upite vezane uz energetsku učinkovitost.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije