od sutra

Nove mjere u Sarajevu: Kafići i restorani mogu raditi samo do ponoći

EPA/ilustracija
05.07.2020.
u 08:28

Nakon cjelodnevne analize aktualne zdravstveno-epidemiološke situacije u Sarajevskoj županiji, te razmjene mišljenja i prijedloga, Krizni stožer Ministarstva zdravstva SŽ donio je Naredbu sa strožim mjerama, čija primjena počinje u ponedjeljak (6. srpnja) i trebala bi doprinijeti smanjenju broja zaraženih koronavirusom.

Saglasnost na ovu Naredbu dao je i ministar zdravstva SŽ Rusmir Mesihović, piše Klix.ba. 

Naredba sadržava sljedeće mjere:

- Nalaže se poslovnim subjektima, javnim ustanovama, javnim poduzećima, organima uprave na području SŽ da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i preventivnih mjera, a preporuča se da tamo gdje je god moguće i opravdano organiziraju rad od kuće ili odrede skraćeno radno vrijeme.

Nepridržavanje mjera iz kriznih planova pripravnosti od strane zaposlenika poslovnih subjekata, javnih ustanova, javnih poduzeća i organa uprave je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

- Nalaže se ograničavanje radnog vremena ugostiteljskim objektima do 24:00 sata, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera: dezinfekcija prostora, maksimalan boravak do četiri (4) osobe za jednim stolom, razmak između stolova ne manji od dva (2) metra, redovito zračenje i držanje otvorenih vrata i prozora tijekom radnog vremena. Za ugostiteljske objekte pored navedenog preporučuje se da usluživanje gostiju bude u baštama i na otvorenom.

- Shodno promjeni epidemiološke situacije, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, ograničava se broj osoba unutar zatvorenog prostora u grupi na maksimalno 50, a vani na maksimalno 100 osoba, i to uz strogo poštivanje epidemioloških mjera: držanje fizičke distance i redovito osiguranje dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme.

- Javni skupovi u SŽ na kojima se okuplja više od 100 sudionika, sukladno propisu o javnom okupljanju, moraju biti najavljeni, a detaljne instrukcije za održavanje istih će biti dane shodno epidemiološkoj situaciji. Preporučuje se starijem stanovništvu i osobama s kroničnim oboljenjima da maksimalno ograniče kretanja i uporabu javnog gradskog prijevoza.

- Tijekom boravka u zatvorenim prostorima, uključujući javne prostore, kao i korištenja javnog gradskom prijevozu obvezna je uporaba zaštitnih maski bez izuzetka, osim tijekom boravka u ugostiteljskim objektima u skladu s točkom 2. ove Naredbe. Nepoštivanje ovih mjera je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH (Sl.novine FBiH br. 29/05).

- Shodno promjeni epidemiološke situacije, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, sve osobe s akutnim respiratornim simptomima ili povišenom tjelesnom temperaturom, trebaju ostati kući, kontaktirati nadležne Domove zdravlja, kako bi dobili savjet i instrukcije za daljnje postupanje.

- Preporuča se da se putovanja u dijelove BiH, kao i u susjedne zemlje, koje su posebno ugrožene zarazom novim koronavirusom odgode i svedu na najmanju moguću mjeru, u aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

- Nalaže se privatnim i javnim gerontološkim centrima, kao i socijalnim ustanovama koje zbrinjavaju osobe s posebnim potrebama da potpuno obustave posjetu štićenicima. Ulaz u spomenute institucije dozvoljen je službenim osobama u cilju obavljanja redovitih poslova i aktivnosti. 

Rok za primjenu svih prethodno navedenih mjera je odmah.

I kao posljednju mjeru, Krizni stožer nalaže svim vrtićima i produženim boravcima za školsku djecu, kako javnim tako i privatnim, u SŽ, da odgajatelji i djeca koji imaju simptome respiratornih bolesti ili imaju povišenu tjelesnu temperaturu, ne dolaze u kolektive. Isto se odnosi na roditelje djece koja pohađaju vrtiće i produžene boravke, da ukoliko imaju simptome respiratornih bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu, ne dolaze u kolektive i ne dovode svoju djecu u vrtiće i produžene boravke. Nepridržavanje je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Rok za primjenu ove mjere je kontinuiran.

Ova Naredba će se primjenjivati sa rokom važenja od 14 dana računajući od dana početka njene primjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?