BORBA PROTIV COVID-19

Nove epidemiološke mjere u SŽ: Uvode se CTP pravila u hotelima

24.01.2022.
u 18:29

Na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Sarajevske županije, Vlada SŽ produžila je danas važenje Zaključka s naredbama i preporukama od 6. siječnja, kao mjeru u borbi protiv pandemije Covid-19, osim točki 3. i 8. tog zaključka, koje su stavljene izvan snage, a kojima je bila naloženo obvezno cijepljenje  zdravstvenog kadra, te otvaranje opservacijskog prostora u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Točka 2. istog zaključka je promijenjena i sada glasi: “Preporučuje se cijepljenje trećom ‘buster’ dozom protiv Covid -19 starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, populacije 60+ i osoba s udruženim komorbiditetima”.

Vlada SŽ je danas donijela novi zaključak kojim je naloženo da se u javnim ustanovama Zavodu za zaštitu zdravlja zaposlenika MUP-a SŽ, Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu i JU Zavod za medicinu rada SŽ odmah otvore covid-ambulante.

- JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” vršit će PCR testiranja u punom obimu posla, a prema kapacitetu PCR aparata za obradu 100 uzoraka, s ovjerenim rezultatima u roku 24 sata - zaključeno je također.

Istovremeno, naloženo je menadžmentima bolničkih ustanova da organizioraju cjelodnevno javljanje na telefonske pozive, kao i davanje informacija o zdravstvenom stanju ležećih pacijenata njihovim srodnicima.

Također je naloženo JU Dom zdravlja SŽ da uspostavi funkcionalni call-centar, kao što je to urađeno tijekom trećeg vala pandemije Covid-19.

- Sve privatne zdravstvene ustanove koje detektiraju da su njihovi pacijenti pozitivni na Covid-19, obavezne su to odmah prijaviti JU Zavod za javno zdravstvo SŽ. U protivnom, ove ustanove će snositi odgovornost u skladu s odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - također je zaljučeno.

Novina je i da se uvode CTP (cijepljen/testiran/prebolio) pravila u svim hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima na području SŽ.

- Svi posjetitelji/gosti prilikom prijema u objekt moraju predočiti jednu od CTP potvrda. Ukoliko ne posjeduju ni jednu od tih potvrda, dužnost je da se u navedenim objektima posjetiteljima/gostima osigurati testiranje brzim antigenskim testiranjem - pojašnjeno je.

Vlada je potvrdila i odluku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SŽ o uvođenju CTP pravila u svim zatvorenim objektima na skijalištima Bjelašnice i Igmana, a u skladu s važećim naredbama Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz Vlade navode da Zaključak s novim mjerama stupa na snagu danas.

Na sve što nije regulirano ovim mjerama, primjenjivat će se direktno odredbe važeće Naredbe  Kriznog stožera Federalnog ministarstva, priošćeno je iz Vlade SŽ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?