Federalni premijer

Novalić: Oko potrebe da gradimo autoceste se svi slažu, a oko igara na sreću ne

Fadil Novalić
16.09.2016.
u 13:30

"Od šest točki reformske agende u pet smo imali izražene aktivnosti. Danas smo otvorili i šestu, a ona je iz tzv. 'dobrog upravljanja'" rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Novalić je kazao da su unutar toga napokon načeli najvažniju točku tog poglavlja reformske agende, a to je borba protiv korupcije, javlja N1.

"Reformska agenda se sastoji od 6 točki, od čega su prve tri gospodarske. U travnju smo formirali Antikorupcijski tim Vlade FBiH uz pomoć britanskog veleposlanstva i druge radne grupe. Radili smo na strategiji čiji će rad nadlegati Antikorupcijski tim. Prevencija korupcija i koordinacije borbe protiv korupcije je 2009. godine donesena na državnoj razini", istaknuo je Novalić. 

On je dodao da se Strategija 2016-2019 odnosi na kompletno društvo u FBiH, od federalne, županijske i općinske razine i odnosi se na pravne subjekte i institucije u FBiH za koje je potrebno da koordiniraju i kontroliraju rad u borbi protiv korupcije.

Novalić se dotakao i negativne ocjene iz revizorskog izvješća o proračunu. 

"Vlada FBiH se jako trudi da poštuje sve zakone. Naše negativno izvješće je manje za 2,5 puta od prethodnih izvješća. Idemo prema nuli, a to nije moguće u potpunosti zbog nedorečenosti zakona. Bili smo novi i nismo bili upućeni u sve. Nama revizorsko izvješće dođe kao informacija gdje griješimo. On je sve pozitivniji i pozitivniji", smatra premijer FBiH.

"Najbolje vrijeme je bilo prije 2-3 godine. Mi smo zakasnili sa stanovišta proračunskih prihoda i društvenih interesa. FBiH na osnovu naknada i poreza je uknjižila 15 milijuna KM, a to je 1% od prihoda kladionica koji je blizu 1,4 milijarde KM na godišnjoj razini. Jako griješi onaj tko misli da kladionice treba razvlačiti dalje. Mi gubimo u prosjeku oko 15 milijuna KM mjesečno", izjavio je Novalić.

Novalić je kazao i kako se vladajuća koalicija oko nekih pitanja slaže, a oko nekih ne.

"Oko potrebe da gradimo autoceste se svi slažu, a oko igara na sreću ne. Izvan koalicije sad se ne slažu i neke druge stranke koje su se za vrijeme glasovanja u Zastupničkom domu složile. Za mene je to razočarenje", dodao je između ostalog prvi čovjek Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije