vlada fbih mijenja nezakonite odluke

Novac za obnovu cesta bivša vlast dijelila po stranačkim i prijateljskim vezama

bijac
18.10.2015.
u 06:15

Nezakonitu odluku, koju je prije dvije godine potpisala ‘platformaška’ Vlada FBiH, ispravila je nova federalna vlast, a tiče se izmjene odluke o podjeli novca dobivenog od naplate GSM licencija namijenjenog za obnovu cesta na prostoru općina Čitluk i Stolac. Kako piše u službenoj odluci federalne Vlade, ovim izmjenama su preusmjerena preostala neinvestirana sredstava iz postojećih programa investiranja sredstava GSM licencija na nove projekte. Time je omogućena učinkovita realizacija odobrenih projekata, odnosno izravno pomaganje razvoju regionalne i lokalne cestovne infrastrukture. Temeljem njihove odluke, na listu odobrenih projekata ušle su sanacije cesta u općinama Stolac (vrijednost 80.000 KM) i Čitluk (60.000 KM).

Dodjela novca

Uvjet za realizaciju odobrenih projekata je dostava dokumentacije o izvedenim radovima koja je propisana usvojenom “Metodologijom o načinu provedbe sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licencija za FBiH”. I tijekom svih ovih godina novac koji se od GSM licencija daje za obnovu stare ili izgradnju nove prometne infrastrukture, davan je na nezakonit način. Novac je, prema zakonu, trebao ići samo za projekte spremne za realizaciju, ali je dodjeljivan općinama i projektima bez potpune dokumentacije po prijateljskoj i stranačkoj liniji. Uočena je ogromna razlika oko podjele milijuna maraka po regionalnoj osnovi. Najveći dio novca otišao je prema Sarajevu, Zenici, Tuzli i ostalim većim mjestima, a osjetno manje prema Vitezu, Mostaru, Orašju ili Ljubuškome. I rad Povjerenstva za koordinaciju i praćenje realizacije odluka o usvajanju programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licencije za FBiH, koje je utemeljila Vlada Federacije BiH, ne može se pohvaliti transparentnim radom. Osim što su njegovi članovi redovito uzimali mjesečnu naknadu u iznosu od 280 KM do 460 KM, ovo Povjerenstvo nije radilo posao za koji je zapravo i formirano. Naknada članovima navedenog Povjerenstva isplaćena je u prošloj godini u iznosu od 32.421 KM. Kako bi stvar bila još skandaloznija, svi članovi ovog Povjerenstva su zaposlenici federalnih ministarstava financija te prometa i veza. Iako se, prema odluci Vijeća ministara BiH donesenoj još 2005. godine, novac od GSM licencije trebao trošiti na financiranje projektne dokumentacije i izgradnju autoceste na koridoru Vc, on se po stranačkoj liniji od 2005. pa sve do 2012. godine trošio na obnovu lokalnih cesta, i to u vrijeme predizbornih kampanja. Ured za reviziju rada institucija FBiH u svom posljednjem izvješću također ukazuje na anomalije koje su prisutne oko podjele sredstava za obnovu cesta iz prihoda naplaćanih od GSM licencija.

Zastoj projekta

Oni napominju kako je Vijeće ministara 2003. godine “odlukom o vrijednosti GSM licencije za BiH i roku za dodjelu III. GSM licencije” utvrdilo da ukupna vrijednost GSM licencije za BiH iznosi 420,000.000 KM, od čega pripadajući dio FBiH iznosi 280,000.000 KM. Federaciji BiH je do 31. prosinca 2014. uplaćeno 227,884.980 KM, dok su za ostatak sredstava Ministarstvo financija i riznice BiH i Ministarstvo prometa i veza BiH prezentirali podatke u vidu dopisa da je 67,662.489 KM utrošeno za izradu planersko-studijske dokumentacije i glavnih projekata za autocestu na koridoru Vc i da su 10,410.042 konvertibilnih maraka utrošene sukladno Zakonu o proračunima institucija BiH ne navodeći namjenu sredstava. “Iako smo konstatirali da postoji zastoj prilikom realizacije određenih projekata, u načinjenom izvješću o realizaciji projekata iz programa investiranja sredstava GSM licencije u nadležnosti JP Ceste FBiH sa stanjem na dan 31. prosinca 2014. godine koje je Ministarstvo uputilo Vladi FBiH, nisu konstatirani problemi u provedbi projekata niti su dani prijedlozi mjera za prevladavanje nastalih problema, temeljem čega ne možemo potvrditi da je Ministarstvo prometa i veza poduzelo sve raspoložive mjere i aktivnosti u cilju dosljedne provedbe programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licencije za FBiH u cilju namjenskog i učinkovitog investiranja odobrenih sredstava”, navodi se u revizijskom izvješću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?