Donesena odluka

Novac za liječenje i presađivanje organa osiguran

07.02.2016.
u 07:00

I ove će se godine određena sredstva po pitanju zdravstvenog osiguranja odvajati i za Fond solidarnosti FBiH za tekuću godinu.

Usmjeravanje novca

Kako stoji u odluci koju je donijela Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, u ovoj godini izdvajat će se 10,2 posto od ukupnih prihoda ostvarenih na osnovi doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, za financiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za FBiH i pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriju FBiH. Doprinosi za obvezno zdravstveno osiguranje bit će uplaćivani na račune Zavoda zdravstvenog osiguranja županija i na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za uplatu izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti određenih pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda proračuna i izvanproračunskih fondova na teritoriju FBiH. Ovi doprinosi bit će usmjereni u određenom omjeru, i to 89,8 posto na račune zavoda zdravstvenog osiguranja županija i 10,2 posto na račun izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. U odluci je navedeno kako je postotak izdvajanja u istom iznosu kao i prethodne godine, a primjena je počela od 1. siječnja 2016. godine.

Sredstva za liječenje

Kako stoji među razlozima donošenja ove odluke, za svaku kalendarsku godinu ureduje se postotak izdvajanja od ukupnih prihoda ostvarenih temeljem doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a u korist Fonda solidarnosti FBiH, sukladno članku 82., stavku 4. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Odlukom je utvrđen način uplate sredstava federalne solidarnosti uz preciziranje da se ista uplaćuju na poseban uplatni račun izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti FBiH, čime se postiže transparentnost u njihovu prikupljanju, odnosno njihova formalno-pravna i financijsko-računovodstvena odvojenost od drugih sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH koja također imaju određene posebne namjene. Također, rečeno je kako za provođenje ove odluke ne trebaju dodatna financijska sredstva ni iz proračuna FBiH ni županija. Prema podacima iz ovoga fonda za 2014., osigurana su sredstva za liječenja 224 oboljela bh. građanina izvan granica države, sredstvima iz Fonda solidarnosti izvršeno je i 58 presađivanja organa u 2014. i dr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?