Laura Lungarotti

Nova šefica IOM-a u BiH: U Blažuj neće dolaziti novi migranti

28.01.2021.
u 11:59

Nova šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Laura Lungarotti se obratila na današnjoj sjednici Skupštine SŽ o migrantskoj krizi prilikom čega je kazala da u Blažuju više neće biti novih prihvata migranata.

Lungarotti je zamijenila dosadašnjeg IOM-ovog šefa u BiH Petera Van der Auweraerta koji je sada u misiji u Južnom Sudanu. Na početku obraćanja se zahvalila na suradnji i pohvalila policiju Sarajevske županije za podršku prilikom incidenta do kojeg je došlo u Blažuju.

Ona je navela da IOM blisko i dobro surađuje sa državnim policijskim agencijama, međutim da želi proširiti suradnju i sa županijskim institucijama, posebice općinama u kojima se nalaze migrantski centri.

Naglasak bi bio na boljoj suradnji sa ministarstvima unutarnjih poslova na samoj sigurnosti kampova navodeći da IOM plaća privatne zaštitarske agencije, no da je i prisutnost policije potrebna.

"Nakon onog događaja u Blažuju, poduzeli smo veliki broj akcija i koraka, jedan od tih je i sastanak sa premijerom i ministrima u SŽ, donijeli smo neke zaključke, također su doneseni i neki zaključci tijekom sastanka s ministrom sigurnosti, a jedan od tih je da neće biti više novih prihvata migranata na teritoriji Blažuja", kazala je ona.

Zaključuje da su u posljednje vrijeme poduzete mnoge, dodatne aktivnosti kako bi se povećala sigurnost u i oko kampova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije