Hrvatska pošta Mostar

Nova marka HP Mostar „200 godina bicikla draisine“

12.06.2017.
u 15:23

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je prigodnu poštansku marku „200 godina bicikla draisine“ u arku od 9 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Autorica izdanja je Ariana Noršić, marka nominalne vrijednosti 2,70 KM tiskana je u tiskari Zrinski Čakovec, a u poštanskom prometu koristi se od 12. lipnja 2017. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti i online putem web shopa www.epostshop.ba Kupovina se obavlja u nekoliko jednostavnih koraka i željeni artikli stižu na odabranu adresu.

Povijest bilježi različite primjere vozila koja su pokretana ljudskom snagom pa se otkriće bicikla ne može vezati za ime određenog izumitelja. Njemački barun Karl von Drais spominje se kao prvi vozač bicikla koji je 1817. napravio bicikl na guranje nazvan draisine. Kriza i nedostatak hrane u svijetu početkom 19. stoljeća potaknuli su ga da pronađe zamjenu za konja, koja bi se koristila za prijevoz, te je izumio Laufmaschine (stroj za trčanje) koji je kasnije nazvan draisine.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?