Gdje je jeftinije?

Nova godina, stare navike: Po hranu se i dalje ide preko granice

kupovina
05.01.2024.
u 21:45

Kupac koji je iz BiH, a kupuje u Hrvatskoj mora kupiti proizvode vrijedne minimalno 98,21 euro ili više kako bi ostvario pravo na povrat poreza. Ta stavka mnogima je omiljena jer se na kupnju više proizvoda ostvari značajna ušteda

Prošloga vikenda jedni iz BiH krenuli su preko granice za Split, Dubrovnik, Zagreb, gdje se uz glazbu uživo slavilo Novu godinu, a drugi su iz Hrvatske krenuli u BiH kako bi u Mostaru zapjevali sa Željkom Joksimovićem ili otišli uživati negdje na planinskim obroncima Blidinja, Jahorine i drugih vrhova, piše Večernji list BiH

Na granicama su bile gužve, ali nekako je sam proces išao dosta brzo jer je bilo jasno da su ljudi otišli slaviti ulazak u novo ljeto pa ih nitko nije previše maltretirao.

Što ponijeti?

Ovih dana opet će biti gužve na granicama, ali ovaj put ne zbog proslava, osim u RS-u, gdje tek slijedi pravoslavni Božić, već zbog povratka u "rodni" kraj. Krajem tjedna preko granice će oni koji rade u Njemačkoj, Švicarskoj, Irskoj.

- Najgora je stvar što ne mogu ništa ponijeti. Rado bih uzeo suhomesnate proizvode jer su mnogo ljepši i ukusniji domaći nego oni koje kupujem vani, no, što je, tu je. Zakoni su rigorozni po ovom pitanju. Ali, što se tiče cijena proizvoda, ne smatram da je u BiH mnogo jeftinije. Naprotiv. Ima hrane koja je jeftinija u EU - priča nam sugovornik koji se ovih dana vraća na rad.

Upravo se to pitanje postavlja ovih dana. Gdje je jeftinije kupovati? Milijuni eura potrošeni su u blagdanskim danima s obiju strana granice. Primjerice, kad se kupuje u Hrvatskoj, kupac iz BiH treba kupiti proizvode u vrijednosti od minimalno 98,21 euro ili više kako bi ostvario pravo na povrat poreza. Kad su u pitanju kupci iz Hrvatske u BiH, račun je zaokružen na 100 KM. - Pravo na povrat PDV-a može se ostvariti samo na kupljenu robu, ne i na usluge. Roba koja je kupljena mora biti nova, ne smije ju se koristiti. Vrijednost kupljene robe mora biti najmanje 100 KM (s PDV-om). Povrat PDV-a nije moguć za mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića te duhanske proizvode. Strani državljanin može ostvariti pravo na povrat PDV-a ako kupljenu robu iznese iz Bosne i Hercegovine u roku od 3 mjeseca od dana kupnje u nekorištenom, odnosno nepromijenjenom stanju u odnosu na način na koji je kupljena - navedeno je. Kad je Hrvatska u pitanju, uvjeti za kupnju su da kupac nema prebivalište ni uobičajeno boravište u EU, da podaci iz putovnice ili osobne iskaznice odgovaraju podacima koji se upisuju u obrazac PDV-P te da proizvodi koji su kupljeni odgovaraju onima koji su navedeni u obrascu. PDV se vraća neposredno gotovinskom isplatom, poštom, odnosno nalogom za uplatu na račun koji navede kupac - navedeno je u pravilima za kupnju. Razumljivo je i da se kupuje preko granice jer se bez povrata PDV-a mnogima ne isplati kupovati ili bez pronalaska akcijskih cijena. Uzmimo kao primjer da pojeftinjuju pšenica i brašno, a mlinari i dalje tvrde da cijene tih proizvoda ne mogu biti niže.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS-a, oglasio se po tom pitanju i kazao da ne postoji nikakvo opravdanje za to što su cijene kruha visoke.

- Smatramo da kruh nikako ne bi trebao biti na razini ovih cijena, nego znatno jeftiniji, ali, isto tako, znatno kvalitetniji - kazao je Marinković. Istaknuo je kako je primjetno da su i cijene goriva mnogo niže jer, kako kaže, gorivo je glavni pokretač svega pa treba očekivati da i pekarski proizvodi budu niži. - Kad dođe do nižih cijena goriva, nitko ne snižava cijene, ali, ako su cijene veće, odmah dođe do poskupljenja svih proizvoda, pravdajući se da su cijene veće. To je kronični problem koji imamo - zaključio je Marinković.

Međusobne optužbe

Kruh je, navodi se, jeftiniji u Hrvatskoj nego u BiH, pa se i zbog tog pekarskog proizvoda te ostalih namirnica ide u susjedstvo. Iako su u BiH donesene mjere koje ograničavaju cijene osnovnih proizvoda, jasno je da se u ovoj zemlji i dalje traže rupe te da će i donošenje nekih pravila ostati u međusobnim optužbama jer su neki trgovci, otkad se krenulo s mjerama, počeli s tvrdnjama da ih pojedine institucije žele srušiti, dok su institucije tvrdile da su marže bile neopravdano visoke. A dok se priče gomilaju, ispaštaju uglavnom građani koji moraju preko granice, ako su u pograničnim područjima, jer i gorivo igra važnu ulogu, kupiti proizvode na akcijskim cijenama, vratiti porez...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?