Pitanje ustroja Mostara te općina u središnjoj Bosni također stvara rascjep između dvije politike, kao i RTV kanal

Normaliziranje hrvatsko - bošnjačkih odnosa ključ je za stabilnu BiH

ert,grčka televizija
Foto: Reuters/PIXSELL
05.10.2014.
u 09:47

Zaokret oko Predsjedništva je samo početak relaksiranja odnosa na relaciji Mostar - Sarajevo. Puno toga nije kako treba između dva naroda čiji su se predstavnici 1994. u Washingtonu dogovorili stvoriti Federaciju

Kreirao sam prijedlog “plutajućih županija” koji povećava izglede na 99 posto da Hrvati izaberu svog člana Predsjedništva - riječi su aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Nova platforma

Ova izjava i potezi bošnjačkih stranaka u predizbornoj kampanji možda najavljuju zaokret u dijelu bošnjačke politike koja se u ovom ciklusu odrekla biranja hrvatskoga člana Predsjedništva. No, riječ je o prividnoj relaksaciji odnosa između Mostara i Sarajeva. Jer puno toga nije kako treba između dva naroda čiji su se politički predstavnici 1994. u Washingtonu dogovorili stvoriti Federaciju. Predsjedništvo je važno u operativnom i još više u simboličkom smislu, no ono bi trebalo biti tek prvi korak kako bi došlo do normaliziranja uništenih hrvatsko-bošnjačkih političkih odnosa. Prije svega, riječ je o izboru izaslanika u Dom naroda FBiH. Domovi naroda u pluralnim europskim državama upravo postoje kao mehanizmi zaštite kolektivnih prava. Prijevara dijela bošnjačkih stranaka koje iz većinskih bošnjačkih županija biraju Hrvate koji ni na neizravan način nisu izraz volje hrvatskog biračkog tijela najveća je opasnost koja prijeti provedbi većinske hrvatske biračke volje nakon općih izbora. Upravo bi se tu mogla lomiti koplja oko stvaranja nove nelegalne platforme koja će isključiti biračku volju jednog od tri državotvorna naroda u BiH. No, ovaj put posljedice takve hegemonijske politike hrvatsko-bošnjačke odnose dovele bi do točke u kojima više nema povratka i mogućnosti bilo kakve političke suradnje. Rješenje za veliki broj problema glede izbora legitimnih hrvatskih predstavnika u zakonodavna tijela vlasti je osnivanje većinske hrvatske izborne jedinice što je prijedlog hrvatske strane koji veliki dio bošnjačkih političara odbacuje. Tu je i stalni udar dijela bošnjačkih stranaka na hrvatsku ministarsku kvotu u Vladi FBiH. O kakvom je podređenom položaju Hrvata u federalnom izvršnom tijelu riječ govori podatak da je nakon Petritschevih ustavnih promjena bošnjačkih pozicija osam, a hrvatskih pet. I takav podređeni položaj dio bošnjačkih stranaka želi dodatno oslabiti. Jedan od stalnih problema je i preglasavanje u institucijama vlasti na svim razinama. Poseban kamen spoticanja između Mostara i Sarajeva je i razvlašćivanje županija te pokušaj dovođenja do njihovog potpunog financijskog kraha i besmisla njihovog postojanja. “Na djelu je smišljeni politički plan potkradanja županija s hrvatskom većinom”, riječi su predsjednika Vlade ZHŽ-a Zdenka Ćosića kada je govorio o raspodjeli sredstava od PDV-a. Cijelo to vrijeme događa se i prelijevanje novca iz većinskih hrvatskih u većinska bošnjačka područja i kroz raspodjelu proračunskih sredstava na federalnoj razini subvencioniranjem gubitaša na većinskim bošnjačkim područjima, stoji u posljednjoj analizi na portalu Vecernji.ba.

Separatističke težnje

Pitanje ustroja Mostara te općina u središnjoj Bosni također stvara rascjep između dvije politike. S jedne strane bošnjačka politika u gradu na Neretvi traži elemente nacionalne zaštite kakvi su primjereni na višim razinama. Hrvatska strana se zalaže za hercegovačko središte bez podjela. No, ako ih bude, onda mostarsku formulu traži i u općinama u središnjoj Bosni gdje su posljednjih nekoliko mjeseci učestala ubojstva hrvatskih povratnika. I neprocesuiranje zločina koji su počinjeni i s jedne i s druge strane tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba također ne doprinosi politici normaliziranja odnosa. Odnosi na relaciji Mostar - Sarajevo ključ su jake i stabilne BiH s obzirom na stalne separatističke težnje u Banjoj Luci. Nova briselska BiH znači i europske standarde, to jeste ostvarivanje kolektivnih prava različitih segmenata u pluralnim državama. U ovom slučaju ona se poklapaju sa zahtjevima Mostara. Političko Sarajevo će se morati odlučiti. U protivnom, ova zemlja će se i dalje suočavati s predpolitičkim pitanjima 19. stoljeća umjesto životnih pitanja od pokretanja proizvodnje, sustavne socijalne zaštite, ulaganja u obrazovanje…

Komentara 4

VE
verakruz
17:08 05.10.2014.

Treći entitet je jedino rješenje. Nemamo mi šta više koga moliti za milost i mrvicu vlasti. Ovi nas pokradoše, ogoliše nas do kosti. Eto kakvi su kad im se dozvoli da imaju vlast. Mi želimo teritorije koje smo unijeli u Federaciju, i samo na takvim osnovama ova jadna zemlja ima budućnost. Inače ćemo te teritorije i iznijeti iz BiH! E pa muslimani - birajte... Ili pravda ili raspad! Ovako više ne može ni jedan jedini dan!

DU
Deleted user
11:07 05.10.2014.

Opet ulaziti u nekakove jalove pregovore sa muslimanima i nadati se da ce ispostovati dogovoreno je iluzorno. Treci entitet ili potpuni raspad BiH je jeino sto ce osigurati opstanak Hrvata na duge staze. Ako muslimani ne pristanu na treci entitet onda zajedno sa Dodikom dukusurati BiH kao drzavu.

DI
diferencijal
12:32 05.10.2014.

Ovo je ponovni pokušaj Zagreba podvaljivanja Hrvatima iz BiH. Jer Zagreb je opterećen Srbima hebe se njemu za Hrvate u BiH. Ništa drugo. Koji vražiji odnosi s Bošnjacima kada su oni glavna ugroza za Hrvate u HB i zar nijeje pobogu logičniji, prirodniji, pošteniji odnos i savez sa Srbima u BiH. Imamo jednake ciljeve u sličnoj smo poziciji, razmirica baš i nemamo, dobro smo surađivali i u prošlom mandatu. U ostalom kršćani smo i jedni i drugi. Minimum je treći entitet ali svakako podržavam i pravo an samoodređenje. A ove aptke iz Zagreba i sa Zapada ako hercegbosanci opet popuše i opet ih uvale muslimanima...onda nisu ni zaslužili svoj politički opstanak.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?