zložba "Nogomet u suvremenoj umjetnosti" otvorena je do 18. prosinca u radnom vremenu za posjetitelje, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati. Ulazak je besplatan

Nogometna groznica trese Sveučilišnu galeriju

15.11.2022.
u 15:52

Kaže se kako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, a novim postavom u Sveučilišnoj galeriji možemo zaključiti kako nas nogometna groznica već polako trese.

Zajedničke točke

Ususret Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru, postavljena je nova skupna izložba "Nogomet u suvremenoj umjetnosti" čiji tematski predznak okuplja umjetničku momčad koja nam predstavlja likovna rješenja naslanjajući se na već stoljetnu tradiciju ovog motiva. Možda je neočekivano povezati sport i umjetnost, ali to je za rukom pošlo voditelju Sveučilišne galerije Marinu Ivanoviću i kustosu izložbe Vladimiru Filipoviću. Naime, u kompleksnosti samih pojmova pronašli su zajedničke dodirne točke u kojima obje egzistiraju potvrđujući kako su i umjetnost i sport oni koji nadilaze granice uobičajenog. Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović predstavio je kratku genezu povijesti sportskog natjecanja kao likovnog motiva počevši od djela Ljube Babića, Omera Mujadžića i Iva Dulčića pa sve do recentnijih ostvarenja vidljivih i na ovoj izložbi. Naglasak ove izložbe je na umjetnicima koji dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koji stvaraju zajednički duhovni teren nogometnog travnjaka na kojem umjetničku utakmicu igra čak njih tridesetero. Možda je simptomatično što su od tolikog broja umjetnika samo tri umjetnice, ali to zapravo pokazuje strukturu publike koja je loptom predominantno zainteresirana. Marin Ivanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom kako je Sveučilišna galerija ponovno mjesto susreta na kojem najrazličitija publika može zadovoljiti svoje interese kroz postav, ali i kroz pedagoški program kreativnih radionica profesora Marija Šunjića. Dječjim radionicama Sveučilište u Mostaru potvrđuje se kao generator kulturne aktivnosti i predvodnik promjena u društvenoj zajednici. U svakodnevici uobičajenog i individualnog postoje fenomeni koji nadilaze rutinu i očekivano. Nogomet i umjetnost zasigurno su takvi fenomeni koji služe pronalasku zajedničkog jezika kroz zajedničke interese. Nažalost, nekada se događa da se ovi društveni fenomeni upotrebljavaju kao predmet razdvajanja i nerazumijevanja. Zbog toga je naglasak na svakom od nas da odgovornost zajedničkog jezika koristi na način kojim će svoju sredinu obogatiti, pa i zadužiti. Upravo zbog toga Ivanović naglašava kako se u katalogu ove izložbe nalazi i prilog povijesti nogometa u Mostaru. To je svojevrsna povjesnica sporta grada na Neretvi, a preuzeta je iz knjige "Stoljeće sporta" autora Branimira Martinca i Faruka Ćupine. Svaki društveni fenomen ima svoj jezik, terminologiju, strukturu, metodologiju i publiku. No, intersekcija tih fenomena u vlastitoj višeslojnosti interpretacije stvara uzbudljiv teren, tj. mjesto susreta.

Važnost izložbe

Sportski jezik i umjetnički jezik naizgled imaju potpuno drugačiji rječnik, ali oboje govore o istom. Sportski duh, sinergija, natjecanje, izlazak iz zone komfora te pomicanje vlastitih granica, pa čak i rivalstvo predstavljaju ono ponajbolje potrebno za individualni napredak. Vrlo često se nalazimo na putu društveno konstruiranih očekivanja i zadataka zadovoljavajući svoje primarne ciljeve. Potreba za sigurnim i predvidivim je civilizacijska, ali ponekad neuzbudljiva i neinspirativna. Ova izložba je značajna na više razina i upravo zbog toga postaje intersekcija neočekivanog i uzbudljivog. Polazeći od samog prostora Sveučilišne galerije u kojem možemo pronaći citatnost nogometnog travnjaka zelenom bojom zidova, preko postava od različitih formata slika, crteža, fotografija i skulptura, sve do njihova pozicioniranja u samome prostoru. Možda je skulptura ponajviše dinamizirala prostor svojim postavom od kojeg bismo mogli primijetiti i jukstapoziciju "Navijačice" Stjepana Skoke i diptiha "Prvaci svijeta" Matka Vekića pa sve do gromoglasnih likovnih kompozicija Ivana Peraka i Trpimira Grgića između kojih strategiju stvara skulpturalna grupa "Nogometna taktika" autora Borisa Orenčuka. Otvarajući izložbu "Nogomet u suvremenoj umjetnosti", rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić primijetio je prilagodbu prostora Sveučilišne galerije svakom novom postavu, pritom istaknuvši poziciju koju je Galerija stekla u kulturnom prostoru BiH i Hrvatske u manje od dvije godine postojanja.

Izložba "Nogomet u suvremenoj umjetnosti" otvorena je do 18. prosinca u radnom vremenu za posjetitelje, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati. Ulazak je besplatan. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije