NAGRADA ZA MEDICINU

Nobelova nagrada za posebnu imunoterapiju za liječenje raka

01.10.2018.
u 12:45

Akademija je u svibnju objavila da ove godine neće objaviti laureata za književnost, nakon što je seksualni skandal otkrio duboke podjele među članovima odbora za dodjelu. Odluka je uslijedila zbog manjka povjerenja javnosti u instituciju, pojašnjeno je

Nobelovu nagradu za medicinu dobili su James P. Allison and Tasuku Honjo koji su razvili posebnu imunoterapiju za liječenje raka. 

Tjedan proglašavanja dobitnika Nobelovih nagrada počeo je danas, ali ove godine ima veliku prazninu - Švedska akademija neće dodijeliti nagradu za književnost.

Akademija je u svibnju objavila da ove godine neće objaviti laureata za književnost, nakon što je seksualni skandal otkrio duboke podjele među članovima odbora za dodjelu. Odluka je uslijedila zbog manjka povjerenja javnosti u instituciju, pojašnjeno je. 

 

 

Odluka da se 'preskoči godina' u dodjeli Nobela nije bez presedana, ali to se nije dogodilo od 1949. Američki pisac William Faulkner svoju je nagradu za tu godinu primio iduće. Tako bi i 2019. trebalo biti proglašeno dvoje dobitnika za književnost.  

U međuvremenu, ostale nagrade idu uobičajenim tijekom.

Laureata određuje 50-člano vijeće Karolinska instituta u Stockholmu. 

U utorak je na redu Nobel za fiziku, a u srijedu za kemiju.

U petak će se objaviti dobitnik nagrade za mir, a u ponedjeljak 8. listopada za ekonomiju. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?