Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Njemački poslodavci u panici: Trebaju nam radnici sa zapadnog Balkana

04. kolovoza 2020. u 08:15 0 komentara 358 prikaza
radnici

Njemački poslodavci upozorili su Vladu te zemlje da bez više useljavanja radnika sa zapadnog Balkana tvrtke u toj zemlji neće moći pronaći odgovarajuću radnu snagu.

Naime, kako pišu njemački mediji, Herman Schulte Hiltrop, predsjednik ogranka za građevinstvo Njemačkog udruženja poslodavaca, upozorio je kako će u narednih nekoliko godina 150.000 radnika u građevinstvu otići u mirovinu, a da je sve teže pronaći adekvatno obrazovanu i osposobljenu zamjenu.

On kaže kako poslodavci pozdravljaju produženje pravila za zapadni Balkan, koje će omogućiti produženje važenja izdavanja radnih viza za nekvalificiranu radnu snagu, ali kritizira što je postavljena kvota od 25.000 radnika godišnje, pišu Nezavisne novine. 

"Ako izgubimo 50.000 radnika godišnje, koliko smo do sada dobivali zahvaljujući ovom pravilu, situacija će se ozbiljno pogoršati. Od 2021. godine možemo računati na potpunu obustavu u pojedinim branšama poput izgradnje kuća. Za pohvalu je što se govori o nacrtu novog zakona koji će pravilo produžiti, ali ne možemo shvatiti zašto se taj broj ograničava na 25.000, a u dijelu Unije (CDU) spominju čak ograničenje od 15.000. Radi se o poslovima za koje je kod nas nemoguće pronaći kvalificirane radnike", kaže on.

U petak smo pokušali stupiti u kontakt s Njemačkim udruženjem poslodavaca, ali su nam rekli da smo im postavili kratak rok za odgovore, zbog čega nisu mogli dostaviti svoj stav na ovu temu.

Schulte Hiltrop je rekao kako nisu opravdani strahovi da će radnici sa zapadnog Balkana opteretiti njemački socijalni sustav ili uzeti radna mjesta njemačkim radnicima, ukazujući na studiju Njemačkog ministarstva za rad koja je pokazala kako u dosadašnjoj primjeni pravila nije bilo negativnih posljedica, već se mjera pokazala potpuno opravdanom.

"Rheinische Post", njemački dnevni list, ističe kako je do ograničenja došlo na pritisak CDU jer se boje da će desni radikali, poput Alternative za Njemačku, to iskoristiti kao populističku kampanju protiv Vlade.

"Svima je jasno da će ovo ograničenje najviše pogoditi građevinstvo ako ostanemo bez tih radnika. Ali strah od desnog radikalizma je natjerao koalicijske partnere u Vladi na kompromis", piše list. 
Novinar ovog dnevnika u komentaru koji je posvetio ovoj temi piše kako je neshvatljivo da se činjenice o pozitivnom utjecaju radnika sa zapadnog Balkana guraju pod tepih, a da se umjesto toga šire populističke neistine.

"Apsurdne su tvrdnje kako ti ljudi ovdje dolaze da bi koristili socijalne beneficije kada je Institut za tržište rada dokazao da gotovo nijedan od radnika koji je došao nije postao nezaposlen", piše ovaj novinar. U pokrajini Nordrhein-Westfalen, kako je rekao, pojedini poslodavci se već žale da pojedine projekte moraju potpuno obustavljati jer nisu sigurni da će uspjeti pronaći radnike.

Suprotno općem uvjerenju da će korona kriza smanjiti potrebu za radnicima iz inozemstva, ugledni njemački gospodarski dnevnik "Handelsblatt" piše kako se poslodavci žale na to da im radnici s Balkana trebaju, ali ih ne mogu dobiti zbog mjera u vezi s koronom. Kako "Handelsblatt" piše, najkritičnije stanje je u oblasti građevine, medicinskog osoblja ili softvera.

"Korona ne mijenja na stvari da naša populacija stari, zbog čega nam trebaju i njegovatelji, ali i IT stručnjaci ako želimo napraviti iskorak u digitalizaciji", kaže za ovaj list Daniel Tercenbah, šef Agencije za rad Njemačke.

U "Handelsblattu" citiraju kako je od 2009. do danas čak trećina njemačkog bruto domaćeg proizvoda ostvarena zahvaljujući uvezenoj radnoj snazi.

"Handelsblatt" je ekskluzivno objavio studiju koja pokazuje da će stimulans koji će uslijediti kako bi se pomoglo njemačkom gospodarstvu pokazati pozitivan rezultat, ali da je uvjet uvoz radne snage.

Holger Svaneke, generalni tajnik Udruženja njemačkih zanatlija, kaže kako će potreba za zanatlijama ostati velika bez obzira na pandemiju korone. On dodaje da je u veljači objavljena studija koja je pokazala kako je upražnjeno 250.000 radnih mjesta u Njemačkoj jer poslodavci ne mogu pronaći kvalificirane radnike.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.